Nieuws Arbeidsmarkt

Kwart gepensioneerden toont interesse in baan

Er zijn ongeveer 200.000 mensen tussen de 65 en 80 jaar die met de juiste prikkels weer in de richting van de arbeidsmarkt zijn te bewegen. Dat stelt Ellen Dingemans van de Universiteit Tilburg.

Van onze redactie 11 april 2023

Gepensioneerden werken onderzoek baan

Foto: Shutterstock.

Samen met Kène Henkens van de Rijksuniversiteit Groningen en Nidi-onderzoeker Hanna van Solinge heeft ze bij een representatieve steekproef van 800 volledig gepensioneerden gepeild in hoeverre ze bereid zijn (weer) aan het werk te gaan. De resultaten verschijnen dinsdag in economenvakblad ESB, schrijft het FD.

Lees ook: Elske Doets breekt lans voor senioriteit: ‘Jongeren raken bij het minst geringste in de stress’

Bijna de helft van gepensioneerde zestigers wil weer aan het werk

Drie op de vijf gepensioneerden zouden hun huidige leventje achter de spreekwoordelijke geraniums voor geen goud meer willen missen. Van de 66- tot 69-jarigen overweegt echter bijna de helft om onder bepaalde omstandigheden weer te gaan werken. De animo daalt met het stijgen van de leeftijd, maar van de 75- tot 79-jarigen zou nog altijd één op de drie betaald werk overwegen. De belangstelling onder hogeropgeleiden is bijna twee keer zo groot als onder lageropgeleiden.

Omdat iets meer dan een kwart van de mensen met plannen om door te werken in de praktijk ook echt blijkt door te zetten, komen de onderzoekers op een arbeidspotentieel van 10 procent. Op 2,6 miljoen 65- tot 80-jarigen - van wie de overgrote meerderheid volledig gepensioneerd is - levert dat minstens 200.000 potentiële arbeidskrachten op.

Lees ook: Krapte op arbeidsmarkt: ouderen en mensen met een beperking meer in trek

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws