Nieuws Personeel

Mag je bij langdurige ziekte een leaseauto terugeisen?

Een leaseauto terugvragen als een werknemer langdurig ziek thuis zit. Mag dat? ‘Ja’, oordeelde een rechter afgelopen vrijdag in een zaak tussen machinefabrikant Kaltenbach uit Hengelo en één van zijn werknemers. Dat schrijft het AD.

Erwin Waanders | Foto: iStock/Getty 11 november 2018

Auto getty istock

Hij zit al sinds maart van dit jaar ziek thuis. Pogingen om weer aan het werk te gaan lopen op niets uit. Het moment waarop de werknemer weer echt aan de slag zou kunnen is onbekend en dus stelt werkgever Kaltenbach zich op het standpunt dat de werknemer zijn leaseauto moet inleveren. Daarmee kan een nieuwe kracht, die de werkzaamheden van de zieke werknemer heeft overgenomen, haar werk fatsoenlijk doen. Maar de Enschedese werknemer weigert de auto in te leveren.

Personeelshandboek

Voor advocate Annemiek Schouwink van Kaltenbach is het zonneklaar. „De voorwaarden in het personeelshandboek, dat is opgenomen bij alle arbeidscontracten van Kaltenbach, laat geen ruimte voor twijfel. Bij langdurige ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid dient de werknemer zijn of haar leaseauto in te leveren om de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen. Meneer is al geruime tijd ziek thuis en zicht op herintegratie is er niet, dan is het logisch dat de werkgever de auto opeist.”

Arbeidsconflict

Volgens advocate Jorien Waterman, die de werknemer bijstaat, speelt er heel iets anders. Volgens haar ligt er gewoon een arbeidsconflict ten grondslag aan de eis om de auto terug te vorderen. „Het is een manier om druk uit te oefenen om uiteindelijk de arbeidsovereenkomst te laten eindigen”, zei Waterman. Kaltenbach erkent dat een terugkeer van de werknemer niet gewenst is, maar dat die zaak nu niet aan de orde is, doordat de werknemer ziek thuis is.

Lees ook: Waarom jij de leasebak van jouw vertrekkende werknemer moet betalen

Na een schorsing en onderhandelingen tussen de partijen kwam er een oplossing. De auto dient per 1 december ingeleverd te worden. Het netto inkomen van de werknemer stijgt doordat de bijtelling voor privégebruik niet meer wordt verrekend en hij krijgt een compensatie van Kaltenbach, omdat hij nu privé een auto moet leasen. De arbeidsrelatie blijft voorlopig bestaan.