Nieuws Personeel

Ikea gaat in het hele land elke dag eerder dicht: ‘Meer grote winkels zullen volgen’

Alle twaalf vestigingen van Ikea in Nederland doen de winkeldeuren vanaf 1 september doordeweeks een uur eerder dicht. Op zaterdag zelfs twee uur eerder. Retailexpert Paul Moers verwacht dat meer grootwinkelbedrijven gaan volgen.

Jacqueline van Ginneken (AD) 27 augustus 2022

IKEA woonwinkel

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen betekent het dat de Zweedse meubelgigant om 20.00 uur sluit, nu is dat nog 21.00 uur. Op zaterdag gaat Ikea zelfs twee uur dicht: om 19.00 uur in plaats van 21.00 uur zoals nu. Meer grootwinkelbedrijven zullen die stap zetten en hun openingstijden inkorten, denkt marketingexpert Paul Moers op AD.nl. ,,Want dit is wat arbeidskrapte met de economie doet. Iedereen schreeuwt om personeel, het is vechten om de medewerker.”

Lees ook: Expert Wessel Berkman: 'Personeel behouden, talent aantrekken door hun dromen te achterhalen'

'Klein deel van de aankopen is in de late avonduren'

De kortere openingstijden hebben volgens Ikea zelf echter niets te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, benadrukt een woordvoerder. Het heeft alles te maken met de omzet later op de avond. ,,We zien dat in de latere avonduren slechts een klein deel van de aankopen plaatsvindt. Ook komen steeds minder nieuwe klanten in de avond binnen.”

Dat het na 20.00 uur rustiger is, komt deels doordat dikwijls omliggende winkels vroegere sluitingstijden hanteren, vaak al om 18:00 uur, aldus de Ikea-woordvoerder. De nieuwe openingstijden gelden voor alle twaalf vestigingen van de woonwinkel. In het weekend kunnen er per stad wel verschillen zijn.

Ook nieuwe tijden voor Ikea-restaurant

Ook voor de populaire Ikea-restaurants heeft het besluit gevolgen. ,,Het restaurant gaat altijd een uur eerder open in verband met het ontbijt en een half uur eerder dicht zodat de klant nog rustig naar de kassa kan.” Concreet betekent het dat doordeweeks het Ikea-restaurant om 19.30 uur sluit en in het weekend om 18.30 uur.

Lees ook: Flexibelere werktijden, gezonder personeel: IT-bedrijf Bynder voert vierdaagse werkweek in

Er werken zesduizend mensen bij Ikea in Nederland. Er zijn driehonderd vacatures, aldus de woordvoerder. Volgens vakbondsbestuurder Daniëlle Wiek van FNV zijn het er echter veel meer. Ze is het niet eens met Paul Moers en denkt niet dat de beperktere openingstijden te maken hebben met personeelskrapte.

FNV: 'Personeel loopt weg bij Ikea, werkdruk is gigantisch'

Volgens haar loopt personeel wel weg - zoals op veel plekken - en ze noemt het ziekteverzuim ‘torenhoog vanwege de werkdruk’. De FNV heeft Ikea in februari een brandbrief gestuurd om daar iets aan te doen. De aangepaste openingstijden hebben zeker een positief effect op de werkdruk, zegt Wiek. ,,Want in plaats van achter de kassa te zitten of in de winkel te zijn, kunnen medewerkers nu ander werk doen. Orders verzamelen die online zijn geplaatst bijvoorbeeld.”

Medewerkers ergeren zich aan lange werktijden, zegt Moers. ,,De werkdruk is gigantisch. Het is ook niet vol te houden. Je hebt al mensen te weinig en als dan je bestaande personeel overwerkt raakt, ben je ze kwijt. Die wil je niet in de ziektewet. Het is ook een stukje bescherming van de werknemer om minder uren open te zijn. Dit zijn compromissen die bedrijven moeten sluiten om personeel te behouden én nieuw personeel binnen te krijgen.”

Lees ook: Uitzendbranche: ‘Arbeidsmigranten cruciaal om personeelstekorten op te lossen’

‘Zaterdagmiddag zal Ikea niet schrappen’

Voor de marketingexpert staat als een paal boven water dat personeelskrapte wél de drijfveer is voor het Ikea-besluit. ,,Want het is ongelooflijk hoeveel winkels ermee worstelen. Personeelskrapte is echt een heel groot issue en dat is de hoofdreden dat Ikea dit doet. En dan zal het bedrijf meteen gekeken hebben op welke uren van de dag het het drukst is. Doordeweeks tot 20.00 uur en dan zwakt het af, de minst rendabele uren worden eruit gesneden. De zaterdagmiddag zal Ikea niet schrappen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws