Nieuws Salaris

Dit verdienen ceo's gemiddeld per land in de Europese Unie

Dat de topman het meest van het bedrijf verdient, daar zullen weinig mensen het mee oneens zijn. Maar hoeveel de ceo verdient kan behoorlijk verschillen, zo blijkt uit een onderzoek naar de salarissen van ceo's in de Europese Unie.

Van onze redactie 3 mei 2022

Marjan Rintel KLM

Of Marjan Rintel, de nieuwe ceo van KLM, de top 10 best verdienende ceo's haalt is niet bekend. Foto: KLM

Gemiddeld salaris van een ceo in de Europese Unie

Om erachter te komen wat ceo's gemiddeld verdienen, legde LerenSolliciteren.nl de salarissen uit 27 Europese landen naast elkaar. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • Nederland staat op plek 2. Duitse ceo's verdienen het meest (€ 16.116,48 per maand), kort gevolgd door Nederlandse ceo's (€15.774,80) en Belgische ceo's (€14.714,21).
  • Gemiddeld gezien verdienen ceo's in Europa 5,6 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • In Nederland verdienen ceo's 7,3 keer meer dan een gemiddeld werknemer. Dit is dus iets hoger dan het gemiddelde.
  • In Malta is de verhouding van het loon tussen een werknemer en een ceo gemiddeld gezien het grootst. Daar verdienen ceo's gemiddeld 9,41 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • In Denemarken is deze verhouding het kleinst. Daar verdienen ceo’s ‘slechts’ 3,33 keer meer dan een gemiddeld werknemer.
  • Gemiddeld gezien verdient een ceo in de Europese Unie €9.515,47 per maand.
  • Vrouwelijke ceo's verdienen gemiddeld gezien €1.190,47 minder per maand ten opzichte van mannelijke ceo's.
    Gemiddeld gezien verdienen mannen 12,86% meer dan vrouwen.

Lees ook: Dit zijn de 10 best betaalde ceo's van Nederland

Nederland heeft dus een gemiddeld salaris voor een ceo van ruim vijftienduizend euro. Maar welke topmannen of -vrouwen zijn nu de echte grootverdieners? De best betaalde ceo van vorig jaar was Bob van Dijk. Deze 48-jarige Nederlander is de baas van Prosus, de afgesplitste investeringspoot van het Zuid-Afrikaanse techconglomeraat Naspers, met als belangrijkste bezit een groot belang in de Chinese internetreus Tencent.

Andere bekende ceo's op de lijst waren: Nancy McKinstry (Wolters Kluwer), zij verdiende in 2021 12,95 miljoen. Frans van Houten (Philips) kon 7,04 miljoen bijschrijven en Frans Muller (Ahold Delhaize) met 6,02 miljoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws