Nieuws Salaris

Vermogen van Max Verstappen: zoveel verdient de F1-coureur

Sportman van het Jaar Max Verstappen is hot property in de Formule 1, maar ook bij sponsors en begint vandaag (dinsdag 28 februari 2017) officieel aan het nieuwe F1-seizoen. De racewinnaar staat pas aan het begin van zijn loopbaan, maar hij heeft het dankzij zichzelf en zijn management financieel nu al voor elkaar. Hier een overzicht van zijn vermogen en een voorspelling.

Floris Visman | Foto: AFP 28 februari 2017

Laatste update: 28 februari 2020 10:22

Max Verstappen Red Bull verdienen vermogen miljonair salaris

Max Verstappen is pas 19 jaar, maar brak in zijn prille Formule 1-loopbaan al record na record. Zo is hij de jongste racewinnaar ooit dankzij zijn overwinning in de grand prix van Barcelona dit jaar en zette hij als jongste coureur ooit een snelste raceronde neer. Daarnaast heeft hij een contract bij topteam Red Bull tot 2019 waar hij tussen de 500.000 en 750.000 euro per jaar verdient, is de merchandise niet aan te slepen en wist hij persoonlijke sponsors aan zich te binden.

Vermogen Max Verstappen

Voor Nederlandse begrippen zijn dat prima sponsors: Jumbo en Exact zijn beide goed voor enkele tonnen per jaar. Tel daar Max’ jaarsalaris bij op en je kunt concluderen dat hij miljonair is. De man die daar medeverantwoordelijk voor is, is manager Raymond Vermeulen. De Limburger is al tientallen jaren huisvriend van de Verstappens en regelde ook al vader Jos zijn zaakjes.

Jumbo

Supermarktketen Jumbo was er vroeg bij en heeft zo mee kunnen liften op het momentum van Max Verstappen. Een groot deel van de eer komt Jumbo-topman Frits van Eerd toe. Hij sponsorde in het verleden Jos en is met Jumbo al sinds 2013 sponsor van Max toen die nog kartte. In een persbericht in oktober van dit jaar maakte Jumbo bekend het contract met Verstappen te verlengen. Ze gaan nu een jaar langer met elkaar door, al laat Van Eerd in een interview met RTL GP Magazine doorschemeren dat de samenwerking ze daarna waarschijnlijk te duur wordt.

Exact

De andere persoonlijke sponsor, Exact, tekende in 2015 een driejarig contract met Verstappen. De geruchten gaan dat Max in die tijd 4 tot 5 miljoen euro opstrijkt, zo schrijft racingnews365.nl. Voor het softwarebedrijf is het een goede kans om te groeien, getuige een quote op de eigen website: "Exact wil wereldwijd een top 3-speler worden op het gebied van bedrijfssoftware in de cloud voor het mkb."

Contract

Vermeulen neemt ook de contractonderhandelingen voor zijn rekening. Doordat Verstappen in zeer korte tijd is uitgegroeid tot superster in de Formule 1, kan de manager nu echt eisen gaan stellen. Grote kans dat er tussen nu en het begin van het nieuwe seizoen in maart een gloednieuw contract komt. Ondanks dat Verstappen zijn contract dit jaar al verlengde tot 2019.

Lees ook: Verstappen wil tonnen van Picnic voor commercial met lookalike

Verdienen

Maar wat zijn de financiële perspectieven dan voor de jonge coureur? De allerbeste coureurs verdienen tientallen miljoenen per jaar. Viervoudig kampioen en Ferrari-coureur Sebastian Vettel strijkt ruim 30 miljoen euro per jaar op, kampioen van 2008, 2014 en 2015 Lewis Hamilton moet het doen met 27 miljoen euro per jaar. Nico Rosberg die dit seizoen voor het eerst kampioen werd - en direct zijn afscheid aankondigde - moet het doen met ‘slechts’ 13,5 miljoen euro per jaar. Felipe Massa heeft een aanbod gehad van Williams om voor 6 miljoen euro uit zijn pensioen te komen.

Vermogensgroei Max Verstappen

Deze bedragen bestaan alleen uit salaris. Bonussen en (persoonlijke) sponsoring zijn nog niet meegeteld. Het lijkt een kwestie van tijd voor Verstappen met de grootverdieners mee gaat doen. En aangezien Max Verstappen pas 19 jaar is, kan hij aan een flink vermogen gaan bouwen. Als het zo ver komt, dan sluit hij aan bij een beroemd rijtje grootverdienende topsporters met daarin voetballers Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en bokser Floyd Mayweather. Hieronder staan de tien bestverdienende sporters van 2016 volgens Forbes, met alle Formule 1-coureurs die in de top 100 staan. Bedragen zijn in miljoenen dollars.

 1. Cristiano Ronaldo (Voetbal) 88
 2. Lionel Messi (Voetbal) 81.4
 3. LeBron James (Basketbal) 77.2
 4. Roger Federer (Tennis) 67.8
 5. Kevin Durant (Basketbal) 56.2
 6. Novak Djokovic (Tennis) 55.8
 7. Cam Newton (American football) 53.1
 8. Phil Mickelson (Golf) 52.9
 9. Jordan Spieth (Golf) 52.8
 10. Kobe Bryant (Basketbal) 50.0
 11. Lewis Hamilton (Formule 1) 46.0
 12. Sebastian Vettel (Formule 1) 41.0
 13. Fernando Alonso (Formule 1) 36.5
 14. Nico Rosberg (Formule 1) 21.0

Je kunt Verstappen op Twitter vinden onder de naam Max33Verstappen.