Nieuws Prinsjesdag

Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet, ook met de kennis van nu. Premier Annemarie van Gaal en kabinetsadviseur Cor Molenaar presenteren vol vertrouwen hun ministersploeg.

Van onze redactie 18 september 2022

Laatste update: 21 september 2022 21:21

MyChannels Video ID: 328543

Bekijk de video hierboven waarin premier Annemarie van Gaal haar Ondernemerskabinet aan 'Koning Willem-Alexander' voorstelt, op het bordes op Paleis Soestdijk. De premier, kabinetsadviseur en ministers komen hier kort aan het woord over het punt dat zij op Prinsjesdag zouden willen maken; statements die via een uitgebreid monoloog de komende dagen op deze website worden gepubliceerd.

Beste Mark, beste Sigrid...

Omdat het te lang stil bleef vanuit Den Haag, dossiers zich bleven opstapelen en veel ondernemers niet nog langer op antwoorden willen wachten, is er deze symbolische voorzet, noem het formatie, van een heus Ondernemerskabinet. Met als vanzelfsprekend ondernemers uit verschillende branches, met verschillende achtergronden en vanuit die gedachten met een duidelijke boodschap. Deze premier, kabinetsadviseur en twaalf ministers maken heel goed duidelijk wat zij zélf op Prinsjesdag hadden willen horen.

'Ondernemers die willen bijdragen aan een nieuwe bestuurscultuur'

Robert van den Ham, in het dagelijks leven Director Content & Creatie van De Ondernemer, toont zich een meer dan tevreden formateur van dit Ondernemerskabinet. Met een knipoog naar de realiteit vertelt hij in de video onder meer: ,,We zijn op zoek gegaan zijn naar ondernemers die vooral een goed geheugen hebben, als in altijd wél actieve herinneringen aan dat wat zij hebben gezegd. En ook ministers die begrijpen hoe een agenda werkt, dus als er een belangrijke vergadering is, dat je niet naar een congres in het buitenland gaat. Maar dit zijn vooral ook ondernemers die actief willen bijdragen aan een nieuwe bestuurscultuur en wat we dan noemen, met 'een interessante agenda'."

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Annemarie van Gaal: Premier Ondernemerskabinet

Topondernemer/investeerder/adviseur

,,De kabinetsleden staan stuk voor stuk met de voeten in de samenleving. We hebben onze voelsprieten uit, zijn ogen en oren naar de samenleving. Maar wat nog belangrijker is, we denken allemaal in praktische en pragmatische oplossingen. Ondernemen is een werkwoord, en dat willen ze graag. Dit team ministers zit vol passie, kennis, oplossingen. Daar ga ik voor staan." Bekijk via deze link de video met het statement van de premier.

Prof. dr. Cor Molenaar: kabinetsadviseur

Econoom/bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit

,,Al deze mensen weten wat ze willen. Wat we tot nu toe gezien hebben zijn beroepspolitici. Waar we behoefte aan hebben, zijn mensen die in de praktijk staan en veelal ook de pijn voelen. Dus toen we de ronde deden van wie geïnteresseerd zouden zijn in een ministerschap was het heel snel voor mekaar."

Lees ook: Ook dit staat er in de uitgelekte Miljoenennota

Miriam Staffhorst: Minister van Energie

Urban Bakery

Belastingverlaging op arbeid en energie, ruimte voor innovatie (zorg voor infrastructuur en subsidies, tijdelijke terugkeer van de werkkostenregeling (WKR) en het stimuleren van cohesie in de wijk. Daar staat onze Minister van Energie voor, in het dagelijks leven eigenaar/bakker van Urban Bakery. Miriam Staffhorst legt het uit in deze video.

Cees van der Wel: Minister van Stikstof

Mede-eigenaar veevoerbedrijf / coöperatie Boeren met Perspectief

"Deze overheid gaat samenwerken met de boeren in plaats van ze tegenwerken". Dan is dát maar duidelijk. Cees van der Wel, Minister van Stikstof in het Ondernemerskabinet en mede-eigenaar van een veevoerbedrijf, zet bovendien in op innoveren, reduceren en leasen. Hij legt in deze video uit hoe en waarom.

Gert-Jan Dekker: Minister van Circulariteit

RataPlan Kringloopwinkels

Een bijzondere ondernemer, en dat is-ie. Met Rataplan, een onderneming zonder winstoogmerk, baat hij onder meer 30 kringloopwinkels uit, Gert-Jan Dekker de. Minister van Circulariteit. Voorstellen te over, is via deze link te zien (video) en te lezen (monoloog). Hij stelt onder meer: ,,Waarom maken we de trein niet goedkoper in plaats van duurder? Zo worden we minder afhankelijk van die auto's. En van vliegtuigen ook, met de machtige lobby die daarachter zit. Deze nieuwe ministersploeg is los van die lobby".

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

Kim Trotz: Minister van (Net)Werk

The Freelance Qommunity

,,Ook door zaken zoals de zelfstandigenaftrek, die nu versneld wordt afgebouwd, voelt het alsof flexibel werken continu wordt tegengewerkt. Dat gebeurt zelfs in tijden dat de maandelijkse kosten steeds hoger worden en niet alle branches dit in hun uurtarief kunnen doorrekenen. De zelfstandigenaftrek zou juist een vertraagde afbouw moeten hebben, en niet versneld." Aan het woord Kim Trotz, een van de drijvende krachten achter The Freelance Qommunity en vanuit die rol onze ideale Minister van (Net)Werken. Bekijk via deze link haar videoboodschap.

Max Kranendijk: Minister van Zorg

Oma's Soep

Om de legio uitdagingen binnen de zorg het hoofd te bieden, schreef Max Kranendijk richting Prinsjesdag 2022 een kraakhelder beleid als Minister van Zorg. Een vijftal actiepunten presenteert Max, in het dagelijks leven een van de ondernemers achter het succesvolle Oma's Soep. ,,Zorgspecialisten ontlasten door administratieve verplichtingen weg te nemen. Ouderen en jongeren samenbrengen in speciale woongroepen. Zorgpersoneel beter betalen. Investeren in betere buurtzorg. Sociale activiteiten vanuit de overheid stimuleren," vertelt hij onder meer in deze video.

Derrick Neleman: Minister van Duurzaamheid & Biodiversiteit

Neleman Wijnen

Geen btw op biologische groente en fruit. En zo heeft Derrick Neleman van het gelijknamige wijnmerk als minister van Duurzaamheid & Biodiversiteit nog veel meer te melden. Volgens de wijnpionier denkt de politiek veel te veel aan de korte termijn. ‘Laten we nu eens een visie met elkaar maken en niet weglopen voor de uitdagingen die er zijn.’ Bekijk hier zijn videoboodschap.

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist

Geertje Zeegers: Minister tegen Verspilling

Too Good To Go

Met Geertje Zeegers (Too Good To Go) als Minister tegen Verspilling in het Ondernemerskabinet komt er niet alleen eindelijk duidelijke wetgeving over voedselverspilling, het beleid wordt ook strenger. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat we in een klimaatcrisis zitten en dat er niet wordt gesproken over het tegengaan van voedselverspilling.’ Bekijk hier de video met de minister én lees haar monoloog.

Maurice Crusio: Minister van Schrappen

Voorzitter ANKO / kapper Crusio Hairstyling

"In mijn eerste jaar gaan we alle regels in kaart brengen, om daarna de regeldruk met 20 procent te verlagen. Ik ben ondernemer, geen politicus, en ondernemers lossen problemen op." Maurice Crusio is mede-eigenaar van een kapsalon en voorzitter van ANKO, de kappersorganisatie. Bovendien is hij in het Ondernemerskabinet de Minister van Schrappen of, formeler, van Regeldruk. Op het lijf geschreven, blijkt. Kijk via deze link mee met video en interview.

Saskia Griep: Minister van Toerisme

Better Places

,,We zullen moeten kijken naar het belasten van vliegreizen. Op dit moment is het zo dat op kerosine geen accijns wordt geheven en op vliegtickets geen btw zit. Daarnaast is de internationale luchtvaart uitgesloten van het klimaatakkoord van Parijs. Dat is natuurlijk absurd en is niet langer houdbaar. Ja, dat doet pijn, maar als je op de langere termijn kijkt is het beter nu stappen te zetten dan te wachten tot het te laat is."

Onze Minister van Toerisme heeft meer dan voldoende actiepunten voor het Ondernemerskabinet, kijk (video) en lees (monoloog) mee via deze link.

Lees ook: Licht gaat uit in de kassen door energieprijzen: ‘Veel minder bloemen, planten, groenten en fruit’

Jan de Keijzer: Minister van Communicatie

De Keijzer Online

Verplicht en frequent gebruik van diverse soorten social media voor ministers. Zo. Als Minister van Communicatie is youngster Jan de Keijzer vooral graag duidelijk. Want ja, daar mankeert het nogal eens aan, in Den Haag vindt ook hij. Een van zijn actiepunten is ook de ‘menselijke kant’ van onze ministers meer onder de aandacht brengen. Hoe en waarom? Kijk en/of lees mee, via deze link.

Frederiek van Ruiten: Minister van Brandstof

Camperverhuur Van Ruiten

,,Ik maak mij serieuze zorgen om de volksgezondheid, het voortbestaan van mijn eigen bedrijf, maar ook van dat van mij medeondernemers. Om die reden stel ik als Minister van Brandstof van het Ondernemerskabinet gedurende vier weken een korting op brandstof beschikbaar. Het gaat in dit beleid om een korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen." Hoe dat precies zit, de link tussen brandstof, gezondheid en haar bedrijf, legt de jongste (22) minister van het Ondernemerskabinet uit in deze video.

Job van den Berg: Minister van Digitalisering & Data

Blue Field Agency

Als minister kijkt Job van den Berg naar de mogelijkheden die de overheid kan, of misschien wel moét grijpen, om de digitaliseringsslag van het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen. ,,Mijn stelling: we moeten als overheid verantwoorde toepassing van AI, data en digitalisering proactief faciliteren. Daarbij staan drie kernwaarden centraal: privacy van burgers, transparantie in en verantwoordelijkheid over de toepassing van data en algoritmes". Bekijk via deze link alle plannen van Job.

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

DISCLAIMER - Dit Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022. Hiervoor zijn tal van ondernemers benaderd, waarvan er ook meerderen, los van hun enthousiasme, niet aanwezig konden zijn bij Paleis Soestdijk. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. En zoals gesteld, dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan. De leden van het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Productie: Robert van den Ham. Redactie: Jonathan van Noord, Tijmen de Groen, Robbert Daalder, Rodrick de Munnik. Video: Stephan Bolderman. Fotograaf/dronepiloot: Rene Oudshoorn. Verslaggever: Roland Tameling.

Met dank aan Joop Breuer (look a like Koning Willem-Alexander), Paleis Soestdijk en Theater De Speeldoos Baarn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws