Nieuws Prinsjesdag

Wijnpionier Derrick Neleman minister in Ondernemerskabinet: 'Geen btw op biologische groente en fruit'

Derrick Neleman van het gelijknamige wijnmerk is minister van Duurzaamheid & Biodiversiteit in het Ondernemerskabinet. Volgens de wijnpionier denkt de politiek veel te veel aan de korte termijn. ‘Laten we nu eens een visie met elkaar maken en niet weglopen voor de uitdagingen die er zijn.’

Jonathan van Noord 19 september 2022

Prinsjesdag ondernemerskabinet derrick neleman

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

MyChannels Video ID: 328762

,,Wat ik mis in de politiek is de urgentie om door te pakken op duurzaamheid. Dit systeem werkt niet meer. Wanneer je als ondernemers iets verkeerd doet, dan word je daarop aangesproken door je klanten of ze kopen je product niet meer. Het lijkt wel alsof dit voor volksvertegenwoordigers niet geldt of dat ze weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Laten we nu eens ballen tonen en niet wegkijken nu er allerlei afleiding is, maar focussen op de echte maatregelen die genomen moeten worden. We kunnen alle problemen niet doorschuiven op de volgende generatie."

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

,,Toen ik voor deze ministerspost gevraagd werd, dacht ik: ik doe dit verhaal met mijn wijnpet op. Fruitteelt is namelijk een van de meest vervuilende teelten. Zo zorgen pesticiden en herbiciden voor massale bijensterfte en worden deze bestrijdingsmiddelen ook gekoppeld aan een ziekte als Parkinson."

,,Maar is eigenlijk is dit een veel groter vraagstuk. Dit gaat landbouw in zijn algemeen aan. Zijn we nog wel goed bezig? Een wijnboer uit Chili gebruikte daarvoor een mooie metafoor. Als je hoofdpijn hebt, dan vraagt je lichaam niet om paracetamol. Nee, je moet op zoek naar de oorzaak. Je lichaam geeft aan dat je niet in balans bent. Als je alleen maar naar je hoofd kijkt, is dat symptoombestrijding. Het gaat om het totaal."

"Laten we nu eens ballen tonen en niet wegkijken nu er allerlei afleiding is, maar focussen op de echte maatregelen die genomen moeten worden. We kunnen alle problemen niet doorschuiven op de volgende generatie"

,,Omdat er inflatie is en een oorlog in Oekraïne, lijkt het wel alsof duurzaamheid aan de kant wordt gezet. Maar het is juist belangrijk dat we de aandacht erop blijven vestigen. Als ik minister ben, dan verdwijnt de btw op biologische groente en fruit en wordt een duurzame keuze betaalbaarder. Ook worden we het eerste land dat chemische bestrijdingsmiddelen verbiedt. Daarnaast vind ik dat we boeren een goed alternatief moeten bieden. Neem daarbij een voorbeeld aan Denemarken, waar biologische landbouw al tien jaar wordt gestimuleerd. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik wil juist meer boeren zien. Alleen dan wel in de vorm van kleinschalige landbouwers, met de boer als natuurbeheerder van bijvoorbeeld een voedselbos."

,,Dat begint allemaal met initiatief. Je moet zelf het goede voorbeeld geven. Over wijn hebben veel mensen bijvoorbeeld een heel romantisch beeld en zien ze een wijnboer voor zich die op blote voeten de druiven perst tot sap. Wat ze niet weten, is dat er heel veel aan wijn wordt toegevoegd. Niet gek, want zelfs een ingrediëntenlijst ontbreekt. Daarom doet Neleman dat wel."

"Als ik minister ben, dan verdwijnt de btw op biologische groente en fruit en wordt een duurzame keuze betaalbaarder"

CO2-foodprint

,,Datzelfde geldt voor onze co2-foodprint per fles die we erop vermelden. Nu zegt dat een consument misschien nog niet zo veel, maar als de hele industrie dit gaat doen dan kan de consument vergelijken en een bewuste keuze maken. Mensen zijn daartoe super bereid, als je maar de kans krijgt om je verhaal te vertellen. Maar ik ben gelukkig heel hoopvol, want ik merk dat jongeren volop aandacht hebben voor duurzaamheid."

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws