Nieuws Regio

De ondernemers achter Munsterhuis Sportscars

Dealer worden van Land Rover, dat was de droom van Frans Munsterhuis. Die droom is eindelijk uitgekomen. Het Engelse automerk wordt vanaf nu verkocht bij Munsterhuis Sportscars in Hengelo.

Marco Krijnsen | Foto: Christian van der Meij 17 september 2016

Munsterhuis christianvandermeij

Oprichter Frans Munsterhuis is al meer dan tien jaar uit de zaak. Zoons Frans jr. en Jochen namen het stokje over en hebben de onderneming de afgelopen jaren uitgebouwd. Voor hen is het dealerschap meer dan een geste aan hun vader en ook meer dan zomaar een extra automerk in de showroom. ,,We kunnen nu elke klant bedienen met een breed scala aan auto’s, van Dacia tot Ferrari. Land Rover mag in dit rijtje niet ontbreken. We zien dat veel klanten in het weekend hun Ferrari uit de garage halen en door de week kiezen voor het comfort van een Land Rover. Die merken passen goed bij elkaar.”

Boerenzoon

Frans senior had dit allemaal niet durven denken toen hij in 1962 begon met een bescheiden schadeherstelbedrijf in de schuur van zijn ouders. De boerenzoon uit Saasveld was in die eerste jaren tot ’s avonds laat in de weer met het repareren van auto’s. Het aantal klanten nam snel toe, net als het aantal voertuigen op het boerenerf. ,,Mijn vader kon met het hooi de schuur niet meer in, die stond vol met auto’s. Of hij moest stoppen met zijn boerenbedrijf of ik moest met mijn zaak ergens anders naartoe.”

Frans koos voor het laatste. Hij verhuisde naar Weerselo, waar hij op een dag werd benaderd door een Renault-importeur met de vraag of hij een dealer van het Franse automerk wilde worden. ,,Ik voelde er eerst helemaal niets voor, want ik was bang dat ik mijn vrijheid zou inleveren en te afhankelijk zou worden van één merk. Mocht de fabriek het een keer laten afweten, zou ik mijn klanten niet goed meer kunnen bedienen. Dat wilde ik niet.” Na aandringen van Renault ging Frans alsnog overstag. Het bleek achteraf een van zijn beste beslissingen. Renault lanceerde niet lang daarna de R12 en R16, deze auto’s werden een succes. ,,Alles raakte in een stroomversnelling. Ik verkocht eind jaren 60 en begin jaren 70 zo’n 2.500 auto’s per jaar.”

Investeren

Autobedrijf Munsterhuis bleef dankzij overnames doorgroeien. Het concern heeft vestigingen in Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Waar is die groei aan te danken? Frans aarzelt niet: ,,Service, die is bepalend of een klant terugkomt. Pas daarna komt de kwaliteit van de auto. Eenmalige verkoop heeft geen zin. Daarom heb ik altijd geïnvesteerd in mijn mensen. Ik ging regelmatig naar de ambachtsschool en vroeg de directeur om de beste jongens. Wanneer ze eenmaal bij ons aan het werk waren, bleven we ze opleiden. Zonder goede medewerkers zie je de klanten na hun eerste aankoop niet meer terug.”

Het volledige interview met de ondernemers achter Munsterhuis Sportcars leest u vandaag in magazine De Ondernemer, de zaterdagbijlage van de Tubantia.