Nieuws Zzp

Nieuwe generatie zzp'ers vaker in financiële problemen bij wegvallen inkomen

Bijna de helft van Nederlandse zzp'ers maakt zich zorgen over arbeidsongeschiktheid, waarbij 42 procent aangeeft financiële problemen te verwachten als ze niet meer kunnen werken door ziekte. Dat blijkt uit onderzoek door fintechbedrijf Insify onder 729 respondenten.

Van onze redactie 19 september 2023

Zzp inkomen geld problemen werk

Foto: Shutterstock

Vooral opvallend is dat maar liefst zestig procent van de zzp'ers jonger dan dertig jaar bezorgd is over mogelijke arbeidsongeschiktheid, terwijl slechts 39 procent van de zestigplussers zich hier zorgen over maakt. Bovendien blijkt dat jongere zzp'ers veel vaker in financiële problemen terechtkomen bij arbeidsongeschiktheid (63 procent) dan hun oudere collega's (32 procent).

Koen Thijssen, oprichter en ceo van Insify, uit bezorgdheid over deze bevindingen: ,,Het is zorgelijk dat juist veel jongere zelfstandigen bang zijn dat zij niet meer kunnen werken vanwege hun fysieke of mentale gesteldheid. Tegelijkertijd is dit begrijpelijk, omdat jongeren hard moeten werken om hun carrière op gang te krijgen, terwijl ze vaak weinig financiële buffers hebben. Voor deze nieuwe generatie ondernemers is het dus extra belangrijk eventuele uitval op te vangen."

Ondanks de angst voor arbeidsongeschiktheid heeft 36 procent van de zzp'ers geen alternatieve carrièremogelijkheden. Dit percentage ligt hoger bij zestigplussers (49 procent) dan bij respondenten jonger dan dertig jaar (29 procent). Desondanks heeft een kwart van de zzp'ers al eens hun huidige werkzaamheden moeten staken vanwege ziekte, en dit gebeurde opvallend genoeg vaker bij zelfstandigen jonger dan dertig jaar (42 procent) dan bij zestigplussers (negentien procent).

Lees ook: Welke politieke partij omarmt zelfstandig ondernemers zonder personeel?

Financiële voorzorgsmaatregelen

Thijssen benadrukt de zorgen van zzp'ers over het verliezen van hun inkomsten: ,,Zzp'ers zijn vaak specialisten in hun vakgebied en hebben tijd en geld geïnvesteerd om unieke vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze hun brood kunnen verdienen. Een ander beroep aanleren is niet eenvoudig, wat de angst om deze inkomstenbron te verliezen begrijpelijk maakt."

Bij arbeidsongeschiktheid geeft 54 procent van de zzp'ers aan dat de overheid financiële steun moet bieden. Deze steun wordt echter wisselend gesteund per leeftijdsgroep. Zo vindt 79 procent van de zzp'ers onder de dertig jaar dat de overheid arbeidsongeschikten financieel moet ondersteunen, terwijl 41 procent van de respondenten ouder dan zestig jaar dit idee steunt. Toch neemt 62 procent van de zelfstandigen zelf financiële voorzorgsmaatregelen om niet in de problemen te komen bij arbeidsongeschiktheid.

Lees ook: 4 op de 10 zzp’ers zonder financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Thijssen concludeert: ,,Bij langdurige uitval kan het inkomstenverlies snel oplopen tot de waarde van een gemiddeld huis. Dit valt niet eenvoudig op te vangen met spaargeld. Het is opvallend dat vooral jongeren naar de overheid kijken voor steun, terwijl zij toegang hebben tot betaalbare en goede verzekeringsopties. In vergelijking daarmee komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van de overheid vooral over als duur en ontoereikend."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws