Nieuws Zzp

'Zzp’ers willen dat regering afbouw zelfstandigenaftrek opschort'

Zzp’ers zijn niet te spreken over het nieuws van de Algemene Rekenkamer dat de Belastingdienst nog steeds nauwelijks optreedt tegen schijnzelfstandigheid. Zeven op de tien zzp’ers willen dat de regering de afbouw van de zelfstandigenaftrek opschort zolang de Belastingdienst bestaande wetgeving (Wet DBA) niet handhaaft.

Van onze redactie 12 april 2022

Zelfstandigen wet dba

Foto: Shutterstock.

Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 500 zzp’ers die bewust voor het ondernemerschap hebben gekozen.

Casper Zwart, eindredacteur en opiniepeiler van het Knab ondernemerspanel stelt: ,,De overheid klungelt al jaren met de aanpak van schijnzelfstandigheid. Ze komen steeds met algemene wet- en regelgeving waar álle zzp’ers last van hebben, terwijl het probleem niet eens wordt opgelost. 72 procent van de ondervraagde - bewuste - zzp’ers voelt zich de dupe van de huidige regelgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken."

Lees ook: Wat doet de nieuwe minister voor zzp'ers?

,,Een voorbeeld van zo'n algemene maatregel is de extra snelle afbouw van de - voor zzp'ers voordelige - zelfstandigenaftrek per 2023. Op zich begrijpelijk omdat schijnzelfstandigen onterecht een dubbele greep uit de schatkist doen. Ten eerste omdat werkgevers geen inkomstenbelasting voor ze afdragen en ten tweede omdat ze zelf wél die zelfstandigenaftrek ontvangen. Maar hiermee dweilt de regering met de kraan open. Doordat ze bestaande regelgeving niet handhaven, verzuimen ze het probleem aan te pakken."

Afbouw zelfstandigenaftrek opschorten

,,Tegelijkertijd treffen ze aan de achterkant wél maatregelen om de financiële gevolgen voor henzelf te beperken. Voor de bewuste zzp’er een hard gelag. Zolang de kraan niet gedicht wordt, wil 70 procent dat de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek nu wordt opgeschort."

Lees ook: Cristel van de Ven over Netwerk Zelfstandig Ondernemers: ‘Zzp’ers verdienen vertegenwoordiging in SER’

Zzp'ers nu eindelijk ook in SER

Sinds deze maand hebben zzp’ers met Cristel van de Ven - voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (foto hieronder) - een vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER).

,,De zzp’ers uit de peiling hebben één duidelijke wens: zorg voor maatwerk in de regelgeving. Bijvoorbeeld door onderscheid te maken op basis van uurtarief. Val zzp’ers met een uurtarief van meer dan € 55 niet lastig met allerlei wet- en regelgeving die hen beperken in het ondernemerschap. Controleer daarentegen bij zzp’ers met lager tarief streng op schijnzelfstandigheid", aldus Casper Zwart.

Cristel van de Ven is als voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws