Nieuws Actueel

Alperen (20) handelt als eerste in unieke oplaadkastjes voor telefoons

Dat hij een eigen onderneming wilde, wist hij eigenlijk altijd al. Hij is pas 20, maar de Bergse Alperen Yilmaz combineert zijn studie sales en marketing aan Avans met zijn eigen bedrijf ‘100 procent for you’. Hij levert mobiele oplaadkastjes voor telefoons en richt zich vooral op horeca-ondernemers.

Anne Jansen (AD) | Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann 24 juni 2019

Alperen yilmiz telefoon kastjes jonge ondernemer

,,Ik heb gemerkt dat veel mensen moeite hebben met een lege telefoon bij café’s, op het terras en in restaurants”, vertelt Yilmaz aan het AD. Zijn vriend Deniz Demirtas, ook 20, woonde een tijd in Turkije en bracht hem op het idee om in oplaadkastjes te handelen. ,,Daar zijn de kastjes sinds een paar jaar een trend.”

Uniek concept

Zo ging het balletje rollen. Sinds 1 april staat Yilmaz ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is hij dus officieel ondernemer. Het concept is uniek, aldus Yilmaz. ,,Als je telefoon leeg is, kun je een oplaadkastje vragen. Als je er dan één euro ingooit, kun je een halfuur je telefoon opladen. Je had al wel meer oplaadkastjes, maar die hangen dan aan de muur. Deze kastjes kun je overal mee naartoe nemen.”

Lees ook: Gat in de markt: jonge ondernemer Anouk (18) bedenkt onzichtbare lingerie

Een onderzoek van zeven maanden ging eraan vooraf. Yilmaz sprak met producenten en ondernemers. Kwam uiteindelijk bij de volgens hem beste fabrikant uit. ,,Ik ben de enige die dit merk importeert in Nederland.”

Gratis plaatsing en onderhoud

De bedrijven hoeven zelf geen oplaadkastje te kopen, die blijven namelijk eigendom van Yilmaz. ,,Ik wil ze gratis plaatsen en onderhouden. In ruil voor een een deel van het bedrag dat erin komt. Bijvoorbeeld 50% voor de ondernemers, 50% voor mij.”

Lees ook: Hoe drie jonge ondernemers Afrika van duurzame energie voorzien

Yilmaz heeft direct contact met de fabrikant van de kastjes en kan ze zelf ook repareren. De kastjes worden in het buitenland geproduceerd, maar Yilmaz heeft gezorgd dat ze in het Nederlands ingesteld staan en dat er euro’s ingeworpen kunnen worden. Het voordeel voor de bedrijven is dan ook de service die hij kan bieden, stelt Yilmaz.

Uitbreiden naar België

Van thuisstad Bergen op Zoom tot Lommel tot Haarlem. Yilmaz heeft al afspraken met verschillende horecagelegenheden. ,,Ik wil eerst hier in de buurt graag met bedrijven samenwerken en dan verder uitbreiden naar Nederland en België.” Zijn leeftijd zit hem in ieder geval niet in de weg. ,,Ik merk weinig verschil. Veel ondernemers vinden het leuk dat ik hen kan overtuigen.”