Nieuws Actueel

Als IKEA dit mag, is de wet dan wel goed?

Via Nederland heeft IKEA 1 miljard euro aan belasting ontweken. Voor het eerst is de belastingtruc gedetailleerd in kaart gebracht, schrijft de Volkskrant. Hoe werkt het precies?

Gerard Reijn 15 februari 2016

Ikea1065 1

IKEA heeft in de jaren van 2009 tot en met 2014 1,032 miljard euro aan belasting ontweken met een constructie die draait om de Nederlandse dochter Inter IKEA Systems. Dat is alleen al het bedrag dat andere landen van de Europese Unie zijn misgelopen. Ook via België ontliep IKEA veel belasting: 488 miljoen euro in vijf jaar tijd.

Via de Nederlandse route verdwijnt het meeste belastinggeld. Alleen al in 2014 ging het om 179 miljoen euro. Duitsland liep het grootste bedrag mis: 35,6 miljoen euro. Frankrijk liep 23,8 miljoen mis en het Verenigd Koninkrijk 11,6 miljoen euro.

Dat blijkt uit berekeningen van de Groenen in het Europees Parlement. De Groenen vinden dat de Europese Commissie een diepgravend onderzoek moet instellen naar de belastingontwijking door IKEA. Europees parlementariër Bas Eickhout van de Groenen: 'De Commissie onderzoekt de belastingontwijking door bedrijven als Google, Starbucks en Apple al. Dat soort onderzoek zou er veel meer moeten komen. Wij willen dat ook IKEA wordt onderzocht.'

Lees verder op VK.nl