Nieuws Actueel

Debat zondagopenstelling in Zwolle

Met zijn 1.606 digitale handtekeningen zorgde Gerrit-Jan Mondria ervoor dat de supermarktopenstelling weer op de Zwolse raadsagenda kwam te staan. Vijf vragen aan Gerrit-Jan Mondria in De Stentor.

Kenneth Stamp | Foto: Frans Paalman 6 juni 2016

Zwolle koopzondagen supermarkten petitie frans paalman

Maandagavond vindt het eerste debat over de zondagopenstelling van Zwolse supers plaats. Een eerste stap in de goede richting, vindt Mondria. "Ik heb wel een klein vreugdedansje gedaan."

Zit je al klaar voor het debat van vanavond?"Zeker weten. En het feit dat er een debat komt, voelt al als een overwinning. Het lijkt me sterk dat het voornemen voor de zondagakkoord nog wordt teruggedraaid. We zijn er bijna."

Wat is je persoonlijke drijfveer geweest om met de handtekeningenactie te beginnen?"Ik weet nog goed dat mijn buurman op een zondagavond naar me toe kwam, net terug van de supermarkt. Het was zo druk, het leek wel een attractiepark, zei hij. En dat was niet de eerste keer dat ik iemand had horen klagen over de drukte in de Zwolse supermarkten op zondag. Ik dacht: hier moet ik iets aan doen, en toen ben ik met een kleinschalige petitie onder vrienden en buurtbewoners gestart. Maar die actie werd al heel snel opgepikt door de media. En toen werd de aandacht voor de openstelling steeds groter."

Wat vindt je van de voorgestelde oplossing voor het openstellen van supermarkten op zondag?"Als alle supermarkten straks open zijn van 13.00 tot 17.00 uur, dan is dat een prima oplossing. Dan kun je vroeg in de middag op zondag al vers brood halen, bijvoorbeeld. Dat is me heel wat waard. De winkels openhouden tot acht uur 's avonds heeft geen zin, denk ik."

Hoe voelt het om te weten dat je bijna eigenhandig de ChristenUnie op zijn knieën hebt gekregen?"Ha, zo kun je het ook zien, ja. Het voelt heel bizar. Ik ben zelf een SP-stemmer en die zijn ook tegen de zondagopenstelling. Maar je hoeft het niet altijd over alles met je partij eens te zijn, toch? Ik heb mijn kans gegrepen om wat te doen aan een situatie waar veel mensen zich aan hekelen en heb daarvoor de middelen gebruikt die de wet beschikbaar stelt. Meer is het niet."

Hoe kijk je aan tegen de beoogde winkelzondagen voor de detailhandel? Zit daar nog een nieuwe kruistocht voor je in?"Die kruistocht laat ik over aan de ondernemers in de binnenstad. Die hebben daarin al flinke stappen gezet. Maar stel dat ze actie vanuit de burgers nodig hebben, dan ben ik zeker bereid om te helpen. Een petitie is een machtig wapen en ik hanteer het met plezier als ik daarmee de stad kan helpen."