Nieuws Actueel

Duitsland: gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog openen geen optie

Voor Duitsland is het geen optie om gaspijpleiding Nord Stream 2 te openen nu Rusland via Nord Stream 1 minder gas levert. Volgens minister van Economische Zaken Robert Habeck zou dat de Russische president Vladimir Poetin in de kaart spelen. "Daarom is het in mijn ogen verkeerd en geen optie." In plaats daarvan wil de vicekanselier dat de overgang naar duurzame energie sneller gaat.

ANP 29 juli 2022

ANP290722137 1

"We moeten ons energiesysteem zo snel mogelijk hervormen met hernieuwbare energie in plaats van fossiele", aldus Habeck. Duitsland komt zaterdag met nieuwe regels waardoor opgewekte zonne-energie meer geld gaat opleveren. "Dit is een duidelijk signaal naar de markt en geeft zonne-energie een belangrijke boost", zei de minister.

Rusland levert sinds woensdag nog maar 20 procent van de maximale hoeveelheid via Nord Stream 1 aan Duitsland. Rusland wijt de lagere hoeveelheden die het via Nord Stream levert aan technische problemen. Door westerse sancties zou het onderhoud aan apparatuur lastig zijn. Maar onder andere de Duitse regering weerspreekt dit en noemt de teruggeschroefde levering van gas een machtsspel.

De pijpleiding Nord Stream 2 is in principe klaar voor gebruik. Maar Duitsland heeft het goedkeuringsproces voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws