Aangeboden door Marktplaats

Branded Content E-commerce

Schouten Bomen & Loonbedrijf geeft oude bomen nieuw leven

Karakteristieke oude bomen verplanten om ze een tweede leven te geven, dat is waarmee ondernemer Richard Schouten succesvol is. Fruitbomen, notenbomen of sierbomen; zodra de oprichter van Schouten Bomen & Loonbedrijf ergens een mooi exemplaar ziet, stelt hij alles in werking om ‘m in zijn showtuin te krijgen en uiteindelijk bij een nieuwe eigenaar. ,,We redden deze bomen van de zaag.”

Robbert Daalder 17 april 2023

Marktplaats Schouten Bomen buiten

Richard Schouten met zijn rechterhand Nienke de Bueger. Foto: Inge Dingena Mol

,,Richard reed een tijdje geleden ergens door Nederland toen hij een perceel met prachtige bomen zag staan”, begint Nienke de Bueger als rechterhand van de bedrijfsoprichter. ,,Omdat hij deze maar wat graag naar zijn showtuin hier in Abbekerk wilde halen, heeft hij de eigenaar achterhaald en gevraagd wat zij ermee van plan was. Deze vrouw noemde Richard een geschenk uit de hemel omdat ze haar perceel anders wilde gaan inrichten en dus van de bomen af wilde.”

Waar een dergelijke boom voor sommigen een sta in de weg is, kan het voor een andere eigenaar dé blikvanger van de tuin worden. Sommige bomen zijn wel tachtig jaar oud en geven volgens Nienke karakter aan het geheel. ,,Vaak hebben mensen geen zin om na het planten lang te moeten wachten tot de boom volgroeit en fruitdragend is. Ze willen er direct van genieten en met onze bomen kan dat.”

Scoren met showtuin van 10.000 vierkante meter

Richard is sinds 2006 werkzaam in het grond- en loonwerk en heeft zich gespecialiseerd in het verplanten van bomen. In 2010 nam hij het fruitteeltbedrijf van zijn vader over, maar sinds 2016 ligt de focus van het bedrijf op het verplanten en verkopen van bomen. Iets waar de uitgestrekte en goedverzorgde showtuin van 10.000 vierkante meter een voortvloeisel van is.

,,Hier staan meer dan duizend bomen”, zegt Richard trots. ,,En hoewel een deel van ons aanbod ook te zien is op onze site en bijvoorbeeld Marktplaats, moet je ze eigenlijk gewoon in het echt zien. Sommige klanten lopen hier uren rond om uiteindelijk helemaal verliefd te worden op die ene mooie boom.”

Klanten verheugen zich op moment van aflevering

De bomen in de Noord-Hollandse showtuin hebben allemaal een uniek nummer en degene die de klant wilt hebben, krijgen ze ook daadwerkelijk thuis afgeleverd. Nienke: ,,Het is dus niet zo we er gewoon maar eentje van hetzelfde soort komen brengen. Dat maakt dat mensen zich echt op onze komst verheugen. Begrijpelijk ook wel. Zo’n boom doet zoveel met een tuin.”

''Soms krijgen we bomen van wel tachtig jaar oud aangeboden''

,,Het vinden van de juiste bomen lukte eigenlijk al vrij snel”, gaat Richard weer verder. ,,In het begin zocht ik zelf intensief, maar nu worden we vooral vaak benaderd. Bijvoorbeeld door fruittelers die stoppen met hun bedrijf en particulieren zoals de vrouw die we eerder in dit verhaal aanhaalden.”

Bomen gerooid in Amsterdams park

,,Onze klanten zijn vooral particulieren, hoveniers en tuinarchitecten, maar via een projectontwikkelaar hebben we bijvoorbeeld laatst ook een aantal bomen gerooid in een Amsterdams park.” ,,Soms krijgen we bomen van wel tachtig jaar oud aangeboden”, zegt Nienke. ,,Met het oog op duurzaamheid en karakter zijn die extra belangrijk om te behouden.”

,,Die duurzaamheid is sowieso een steeds grotere rol gaan spelen. Mensen zien het belang van groen in. Bomen in plaats van tegels zorgen voor een betere waterafvoer in een tuin, ze brengen verkoeling en het geeft in sommige gevallen ook nog vers fruit. De eetbare tuin; het is echt een trend en ook nog eens goed voor ons milieu.”

Richard Schouten en Nienke de Bueger met hond aan tafel. Foto: Inge Dingena Mol

Meer dan alleen reclame langs de weg en mond-tot-mond

De trend is er, net zoals de showtuin. Het onder de aandacht brengen van hun karakteristieke bomen heeft echter wel wat voeten in de aarde. Het Noord-Hollandse Abbekerk is nu eenmaal een klein dorpje waarvan je het bestaan maar net moet weten. Om die reden heeft Schouten Bomen & Loonbedrijf een zelfgemaakt billboard langs snelweg A7 gezet. Ook trekt het klanten uit de omgeving dankzij mond-tot-mondreclame. Fijn, maar Richard en Nienke willen logischerwijs verder reiken dan dat.

,,Daarom zijn we eigenlijk al heel snel begonnen met adverteren op Marktplaats. Dit is met zo’n acht miljoen bezoekers per maand gewoon een hele goede plek. Zeker in het begin, toen we best veel tijd kwijt waren aan het bouwen van onze eigen site. Met Marktplaats konden we gratis starten en het is ook nog eens heel laagdrempelig. Een advertentie is binnen vijf minuten geplaatst.”

“Met Marktplaats konden we gratis starten. Een advertentie is binnen vijf minuten geplaatst”

Stijgen op Google met Marktplaats-advertentie

Wat veel ondernemers niet weten, is dat Marktplaats-advertenties helpen om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Daarvoor kijkt Google namelijk ook naar het aantal websites dat naar de site van het betreffende bedrijf linkt. Advertenties tellen daarin mee.

,,Je valt dus beter op tussen de andere aanbieders”, verzekert Nienke. ,,Onze jongste bomen beginnen bij 195 euro, maar we hebben ook bomen van 8.500 euro. We zijn voor Marktplaats-bezoekers die op koopjes jagen dus minder interessant. Voor ons is het daarom belangrijk dat we ons met de juiste zoekwoorden bij de juiste klanten positioneren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel