Nieuws Energie

ONL roept kabinet op: 'vergeet energie-intensieve bedrijven niet' bij compensatie gasprijzen

De energie-intensieve bedrijven dreigen tussen wal en schip te vallen bij de compensatie van de stijgende gasprijzen. Bedrijven in de glastuinbouw, bakkerijen, rubberproducenten en metaalindustrie hebben veel energie nodig voor hun werkzaamheden, maar worden volgens Ondernemend Nederland (ONL) vergeten door het kabinet. Daarom roept de ondernemersvereniging het kabinet op om te voorzien in een extra compensatie voor deze bedrijven.

Van onze redactie 20 oktober 2021

Gasprijzen compensatie onl

Medewerkster op archiefbeeld aan het werk in de glastuinbouw. Bron: ANP Foto.

Ondernemend Nederland somt een combinatie obstakels op die de energie-intensieve bedrijven in korte tijd voor de kiezen krijgen: hoge energierekening, coronacrisis, grondstoffentekort en de nieuwe Energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). ,,Dat terwijl juist deze bedrijven gekenmerkt worden door over het algemeen krappe winstmarges. Met een onverwachts hoge energierekening kan die marge zomaar volledig verdwijnen, of erger: omslaan in een tekort."

De Opslag Duurzame Energie is een heffing die in het leven is geroepen om de subsidieregelingen voor het gebruik van CO2-uitstoot besparende initiatieven te betalen. De ondernemersvereniging stelt dat een hogere gasprijs verduurzaming in de branche in de weg kan zitten, juist omdat er dan minder financiële mogelijkheden bij de bedrijven zijn om te verduurzamen.

Lees ook: Nederlandse bedrijven verdubbelen hun groene investeringen

Compensatie energierekening

Ondernemend Nederland roept het demissionaire kabinet nu op om te voorzien in een extra compensatie voor de middelgrote industrie door niet alleen het ODE-tarief in de eerste schijf elektriciteit aan te passen, maar ook de energiebelasting voor elektriciteit in de tweede en derde schijf te verlagen. In welke mate ze die tarieven aangepast willen zien is niet bekend gemaakt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws