Nieuws Horeca

Amsterdamse hagelslag-ondernemers verspreiden Nederlandse traditie over de wereld

Een pindakaaswinkel bestond al, maar nu heeft Amsterdam ook een winkel die louter hagelslag verkoopt: de Hagelswag Store. AD sprak de ondernemers achter het concept.

Kees Graafland 30 augustus 2017

Hagelswag 3

Robbert Vos toont zich tevreden. ,,Sinds de opening is het steeds vol. Vooral met toeristen, maar ook met mensen uit de buurt en steeds meer andere Nederlanders." Hij noemt de ligging bij het Spui als een van de redenen dat het goed loopt ,,Eigenlijk is het al druk sinds we twee weken geleden stilletjes begonnen. We waren bezig de laatste hand te leggen aan de winkel en hadden de deuren steeds open staan.''

Vorig jaar startte Vos samen met Lennart de Jong een crowdfundingsactie om het in Nederland bekende broodbeleg in New York te gaan verkopen. ,,Hagelslag op brood is een Nederlandse traditie die wij willen verspreiden over de wereld'', aldus het tweetal.

Lees ook: Amsterdamse ondernemers brengen hagelslag naar New York

Ze deden zich voor als journalisten en praatten zich in oktober naar binnen bij een grote chocoladebeurs in New York. ,,Op het moment dat we er bijna weer werden uitgezet, konden we de festivaldirecteur overtuigen van ons verhaal. Hij vond het mooi en we kregen een eigen stand op de beurs.'' Vos en De Jong regelden een verkooppunt in Amerika.

Uiteindelijk willen Vos en De Jong hun hagelslag - 'en die Nederlandse traditie' - aan zoveel mogelijk mensen ter wereld verkopen. Vos: ,,Wat er dan nog te dromen blijft? We willen in de toekomst graag hagelslag op abonnementsbasis verkopen. Ook willen we samenwerkingen aangaan met andere bekende Nederlandse merken, zoals KLM. En een eigen winkel in New York, dat zou helemaal top zijn.''

We willen in de toekomst graag hagelslag op abonnementsbasis verkopen

Robbert Vos, eigenaar Hagelswag Store