Nieuws Maakindustrie

Fusie tussen autofabrikanten gaat niet door

Fiat Chrysler wil toch niet in zee met Renault. Waarom duurde deze Italiaans-Franse flirt zo kort?

De Ondernemer | Foto: ANP 6 juni 2019

Fiat Renault

Nog maar anderhalve week geleden kwam een romance naar buiten die de autowereld opschudde. Fiat Chrysler Automotive (FCA) had een fusievoorstel gedaan aan Groupe Renault en de Franse autofabrikant had het voorstel in dankbaarheid geaccepteerd. De gesprekken konden beginnen. En zijn nu alweer afgekapt.

Fiat Chrysler wilde, maar wil ineens niet meer

Een bron bij Renault zei dat uitgerekend FCA het bod heeft ingetrokken, nadat het bestuur van Renault te kennen had gegeven de beslissing over de deal te willen uitstellen, zo meldt het AD. ,,Het bestuur was niet in staat een beslissing te nemen, vanwege het verzoek van de Franse staat de stemming uit te stellen tot een latere vergadering’’, aldus een officiële verklaring.

Lees ook: Na logische fusie Fiat-Renault ligt focus op elektrisch

Protectionistische Franse staat: eigen banen eerst

Bekend was al dat het zusterbedrijf van Renault, Nissan, niet stond te trappelen. Daarbij heeft de Franse staat veel in de melk te brokken bij Renault en die staat als nogal protectionistisch bekend: eigen banen eerst. Daar kunnen ze bij fusiebedrijf Air France-KLM over meepraten. De vraag is waarom FCA deze vraagtekens niet plaatste voordat het met een huwelijksverzoek kwam, maar Fiat Chrysler Renault wordt dus niet de derde grootste autofabrikant ter wereld na Volkswagen en Toyota.