Nieuws Actueel

Naast proces-operator ook programmeur bij poppodium Brogum

Erik de Keijzer draait naast zijn ploegen-diensten als proces- operator extra uren als programmeur van poppodium Brogum in Zierikzee. Een belangrijke plek voor De Keijzer. Dit meldt PZC.

Janneke Koster | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 5 januari 2017

Erik de Keijzer

,,Veel mensen van buiten denken bij uitgaan op Schouwen-Duiveland nog steeds aan rock, maar dat beeld klopt niet helemaal. Plaatjes draaien is booming en dat merken we ook in Brogum. Volgende week zaterdag opent dj Sandstorm daarom het jaar met een 80's/90's/00's party. Een goed begin van 2017. Een jaar waarin ik hoop dat we een gevarieerd programma kunnen neerzetten."

Programmeren

,,Vanaf mijn 15e ben ik al kind aan huis bij Brogum. Ik heb er ook meerdere keren op het podium gestaan. Het programmeren, waar ik vorig jaar mee ben begonnen, zie ik daarom ook als mijn bedankje aan het poppodium. Ik ben met muziek opgegroeid; thuis werd er altijd muziek gedraaid en van jongs af aan volgde ik gitaarlessen op de muziekschool. Met behulp van internet heb ik mezelf aangeleerd nummers te spelen en zo ben ik me steeds verder gaan ontwikkelen. Op mijn school zat een jongen die drumde. We begonnen een bandje, Buttwijzer. Brogum gaf ons de kans om op het podium onze muziek te laten horen."

Ervaring

,,Later heb ik ook nog in de band Fitting gespeeld en meegedaan aan het dj-collectief CLiKK. Vervolgens ben ik mezelf als sing-en songwriter gaan ontwikkelen. Drie jaar geleden presenteerde ik onder de naam Erykk mijn debuutalbum. Mijn laatste project was het maken van de muziek voor een Nederhopalbum. De laatste tijd heb ik weinig tijd gehad om muziek te maken, maar dat wil ik wel weer meer gaan doen. Mogelijk in combinatie met het programmeren. Zo lijkt het me leuk om na de zomer een sing- en songwritermiddag in te lassen in Brogum en het programma op die manier meer divers te maken."

Muziekfreak

,,Voor een programmeur is het denk ik van belang om een muziekfreak te zijn; het is namelijk belangrijk dat er kwalitatief sterke bands op het podium staan. Als je geen muziekfanaat bent, is dat lastig te beoordelen. Vroeger dacht ik weleens 'waarom nodigen ze die en die band niet uit?' Nu ik zelf programmeur ben, weet ik dat het allemaal niet zo eenvoudig is; er gaat behoorlijk wat geregel aan vooraf voordat iemand daadwerkelijk komt optreden. Bovendien is een andere belangrijke vraag 'is het financieel haalbaar'?"

Ontwikkelingen

,,Door de jaren heen heeft Brogum best veel meegemaakt. Vroeger was het de uitgaansplek voor jongeren in Zierikzee. Zonder rijbewijs had je eigenlijk vrij weinig keuze; het was De Vlinder in Renesse of Brogum in Zierikzee. De laatste bus vanuit Goes ging om half elf 's avonds, dus dat was geen optie. Met de verhoging van de alcoholleeftijd is dat allemaal veranderd. Jongeren drinken vaak ergens anders of blijven thuis. Tegen de tijd dat ze 18 zijn, mogen ze al autorijden. Daardoor zijn ze minder gebonden aan het eiland. Voor het podium is dit wel een klap. Gelukkig heeft onder andere de komst van RegioRuis die klap wat verzacht. Brogum is de plek geworden waar lokale talenten de ruimte krijgen om hun muziek aan de regio te laten horen."

Frisse blik

,,De komende twee á drie jaar blijf ik voor Brogum programmeren, denk ik. Daarna is het tijd voor iemand met vers bloed en een frisse blik. Ik ben en blijf altijd trouw aan het podium. Waarschijnlijk komt dat doordat ik gek ben op muziek en mijn hele leven in Zierikzee heb gewoond. Heel eventjes heb ik samen met mijn vriendin in Etten-Leur gewoond. Toen het uitging, kon ik ervoor kiezen om bijvoorbeeld naar Rotterdam te verhuizen. Toch ben ik teruggegaan naar Zierikzee. Waarom? Dit is thuis. Eigenlijk vind ik dat ik niet meer genoeg door de stad loop en gewoon geniet van mijn buurt. Vaak komt het erop neer dat ik het vertrouwde rondje loop, omdat ik weet waar ik moet zijn. Tegelijkertijd zorgt juist dat ervoor dat dit echt mijn thuis is."

In Brogum wordt zaterdag 14 januari een 80's/90's/00's party gehouden met dj Sandstorm. Het evenement begint om 21.00 uur.