Nieuws Actueel

Omroep Tholen piept en kraakt

Wat is er toch aan de hand met Omroep Tholen? De ooit zo actieve en populaire zender lijkt op sterven na dood, schrijft PZC.

Rob Paardekam 4 maart 2016

Omroeptholen

Het gaat niet goed met Omroep Tholen. De lokale zender zendt al acht maanden alleen maar non-stop muziek uit en op de kabelkrant en het internet verschijnen nog maar mondjesmaat nieuwe berichten. "In een jaar tijd is onze goedlopende omroep helemaal om zeep geholpen", stelt voormalig boegbeeld Edwin Otto. Hij voorspelt een snel einde. Interim-voorzitter Jan Koning erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar volgens hem probeert een nieuw bestuur het tij te keren.

De problemen begonnen ruim een jaar geleden, toen het bestuur het roer drastisch wilde omgooien. De programmering moest gelijkmatiger worden om te voorkomen dat luisteraars bij bepaalde programma's zouden afhaken. "We wilden de excessen eruit halen", legt Koning uit. "Zo was de woensdagavond helemaal ingevuld met religieuze programma's. Daar houdt niet iedereen van."

PsalmenDeze nieuwe koers viel niet in goede aarde bij Edwin Otto. De inwoner van Tholen was jarenlang min of meer het gezicht van de omroep. Hij zat in het bestuur, was presentator, deed verslag van evenementen en hield de website en de kabelkrant bij. Hij werd hiervoor door de gemeente zelfs uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. De veranderingen raakten hem persoonlijk, omdat zijn christelijke verzoekplatenprogramma op de woensdagavond, met psalmen en gezangen, dreigde te worden verbannen naar de zondag. "Maar het programma was juist zo populair op de woensdag", stelt Otto. "Ik hoor van veel mensen dat ze het nu missen." Volgens Koning is het niet zo dat er in de toekomst geen ruimte meer is voor christelijke programma's. "Maar qua inhoud moet het wat toegankelijker worden."

Het bestuur stelde voor om in de zomer twee maanden alleen maar non-stop muziek te draaien en die tijd te benutten om een nieuwe programmering op poten te zetten. Medewerkers mochten daar geen ruchtbaarheid aan geven. Toen Otto in zijn programma toch het dreigende einde aankondigde, waren de rapen gaar. Hij werd geschorst. Jan Koning, die toen nog niet officieel in het bestuur zat, maar al wel de vergaderingen bijwoonde, betreurt achteraf dat het zo is gegaan. "De emoties zijn te hoog opgelopen."

Met de nieuwe programmering, die in september had moeten ingaan, is het nooit meer wat geworden. Op een sportprogramma na zijn nu al acht maanden geen programma's met presentatoren meer te horen. Er wordt non-stop muziek gedraaid. "Ik kan niet anders dan concluderen dat het te ambitieus was om die vernieuwing in twee maanden door te voeren", stelt Koning.

Financiële injectieOp de website en kabelkrant worden sinds kort weer met regelmaat actuele berichten geplaatst, op de radio hoopt de omroep binnenkort weer echte programma's te laten horen. Maar er zijn ook financiële problemen, onder meer door het uitblijven van advertentie-inkomsten. Volgens Otto staat de boel zelfs op omvallen. Koning erkent dat het er niet rooskleurig uitziet. Het nieuwe bestuur heeft volgende week een gesprek met de wethouder en zal dan vragen om verhoging van de subsidie en een extra financiële injectie. "We willen daar ook iets tegenover stellen", zegt Koning. "Wellicht kunnen wij plaats bieden aan mensen die van de gemeente een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering. We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken."

Na alles wat er is gebeurd, ziet Otto niet direct meer een toekomst voor zichzelf weggelegd bij de lokale omroep. Toch wil Koning hem graag behouden. "Edwin is altijd heel waardevol voor ons geweest." Otto zet de deur op een kier. "Ik ga eerst eens kijken of de mooie woorden worden omgezet in daden."

Als de financiële hobbel kan worden genomen, voorziet Koning een mooie toekomst voor de omroep. Hij zou graag wat meer met televisie willen doen. Daarvoor kan wellicht worden samengewerkt met ZuidWest TV, dat actief is in Bergen op Zoom en omstreken. "Radio willen we zelf blijven maken, want we willen in de toekomst zwaar inzetten op het verslaan van lokale evenementen, zoals het Glazen Ei", stelt de voorzitter. "En iedereen begrijpt dat een grote streekomroep daar geen vijf dagen verslag van zal doen."