Nieuws Actueel

Ploumen: moeilijk in te schatten wat Trump gaat doen

Liliane Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, vindt het lastig in te schatten wat Donald Trump als president gaat doen. "Waarschijnlijk zal hij zich richten op de binnenlandse politiek en zal hij zich protectionistisch opstellen." Ook Mark Rutte en Bert Koenders reageren op het nieuws.

Laura de Jong en Irene de Zwaan 9 november 2016

Ploumen 3

"Dat zou slecht nieuws zijn voor de Amerikaanse middenklasse", aldus Ploumen in de Volkskrant.

"Natuurlijk kun je stellen dat globalisering banen heeft gekost, maar het heeft ook laten zien dat de VS een beperkt vangnet heeft voor mensen die hun baan verliezen. Ik geloof niet dat je door het land op slot te gooien economische groei gaat krijgen. Daar zit natuurlijk ook eigenbelang achter, want Amerika is voor Nederland een belangrijke handelspartner."

Daden

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt erop te vertrouwen dat de belangrijke samenwerking met de Verenigde Staten wordt voortgezet. Het is afwachten op zijn beleidsagenda, laat de minister in een eerste reactie weten. "We zullen hem beoordelen op zijn daden."

Koenders maakt zich wel zorgen over uitspraken die de Republikein Trump heeft gedaan tijdens de verkiezingscampagne en 'die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien'. Het gaat dan om opmerkingen over onder meer de NAVO en de relatie van de VS met Rusland en Europa.

Het is volgens de minister belangrijk dat er een goede samenwerking blijft met de Amerikanen. "We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijk de crises in de ring van instabiliteit rondom Europa aanpakken. Samenwerking met de VS is ook essentieel voor onze welvaart, omdat onze economische verwevenheid aanzienlijk is."

'Goede samenwerking voortzetten'

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse regering 'op basis van de gedeelde waarden en uitgangspunten de samenwerking met Nederland en de rest van de wereld zal voortzetten, in lijn met de sterke Amerikaanse traditie'.

De samenwerking is nodig op veel terreinen, van het bestrijden van terrorisme en klimaatverandering tot het werken aan onze welvaart, aldus Rutte. "De handel- en investeringsrelatie met de VS levert ons land heel veel banen op. Ik kijk er naar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering."

De premier wenst Trump 'van harte geluk met zijn uitverkiezing'. Als bondgenoten en gelijkgezinde partners werken Nederland en de Verenigde Staten nauw samen aan een veilige en welvarende wereld, aldus Rutte. Hij wijst erop dat Nederland en de VS al heel lang sterke historische banden hebben.

Gerelateerde artikelenDit zijn de sponsors achter de campagne van Hillary ClintonHillary Clinton kreeg eerder vragen over emailsOverzicht: Hoe Donald Trump rijk werdStem op Trump uit protest tegen invloed bedrijfsleven8 statements van Hillary Clinton voor ondernemers