Nieuws Actueel

Alle collega-ministers van het Ondernemerskabinet op social media, vindt Jan de Keijzer (Communicatie)

Verplicht en frequent gebruik van diverse soorten social media voor ministers. Zo. Als Minister van Communicatie in het Ondernemerskabinet is Jan de Keijzer vooral graag duidelijk. Want ja, daar mankeert het nogal eens aan, in Den Haag.

Van onze redactie 19 september 2022

MyChannels Video ID: 328622

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

Hij is social media allrounder. 'Ik maak bedrijven via social media Keijzerlijk groot! schrijft hij op zijn website. Onze Minister van Communicatie houdt wel van een woorspelinkje, maar streeft vooral duidelijkheid in communicatie na. En goede communicatie. Vrij vertaald; op de juiste manier, op de juiste plekken de juiste mensen bereiken. ,,Het is mij opgevallen dat veel mensen het gevoel hebben dat het huidige kabinet simpelweg niet thuis geeft op een moment dat het ’t hardst nodig is. Volgens mij dacht men een paar weken geleden dat de ministers eerst nog van vakantie aan het genieten waren en de problematiek thuis daarom maar even lieten voor wat het was. Dat de waarheid omtrent hun pro activiteit ergens in het midden ligt en er verwarring en onbegrip ontstaat, is een rechtstreeks gevolg van de minimale benutting van social media.

'Meer aandacht van menselijke kant van ministers'

,,Om die reden draag ik de volgende beleidspunten aan: verplicht en frequent gebruik van diverse soorten social media voor ministers. Plaatsing van uiteenlopende content is hierbij wenselijk om platformen en daarmee doelgroepen op heldere wijze te informeren. De ‘menselijke kant’ van onze ministers meer onder de aandacht brengen."

"Het is van groot belang dat onze ministers binnen het Ondernemerskabinet social media in een zo breed mogelijke vorm gaan benutten"

,,Veel politici besteden totaal geen aandacht aan het platform dat ze inzetten om hun boodschap te verkondigen. In negen van de tien gevallen zit er duidelijk geen idee achter zowel het bericht en de wijze waarop dat geplaatst wordt. Er wordt in Den Haag vaak geroepen dat iedereen meetelt, maar hoe bereik je ‘iedereen’ als je geen idee hebt waar men zich bevindt? Twitter is nog altijd erg geliefd onder politici, terwijl velen hun account al tijden geleden hebben verwijderd."

Instagram, TikTok en YouTube

,,Hetzelfde geldt voor gebruikers van Facebook. Hier zien we vooral steeds minder jongeren. Het is daarom van groot belang dat onze ministers binnen het Ondernemerskabinet social media in een zo breed mogelijke vorm gaan benutten. We laten deze twee kanalen niet buiten beschouwing, maar beseffen ons meer dan ooit dat ook het gebruik van Instagram, TikTok en YouTube de communicatie ten goede komt."

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

,,Iedere minister krijgt training in het gebruik van social media en weet straks dus precies welk soort content op welk medium wenselijk is. Ik heb mij vaak geërgerd aan ministers of PR-medewerkers van politieke partijen die hun boodschap op ieder platform deelden zonder de inhoud en opmaak erop aan te passen. Instagram vraagt namelijk een compleet andere vormgeving en tone-of-voice dan Twitter. Het getuigt van onkunde die we in het Ondernemerskabinet niet meer zullen zien."

,,Gelukkig zijn er al ministers en lijsttrekkers die social media benutten om meer dan alleen hun idealen te verkondigen. Jesse Klaver is daar een voorbeeld van. Hij probeert zijn volgers een inkijk te geven in zijn privéleven, maar doet het te geforceerd. Hij wilt leuk gevonden worden en vergeet daarbij zijn kwetsbaarheid te tonen. Dat is nu juist iets dat we op social media willen zien. En al helemaal van politici."

"Kwetsbaarheid. Dat is nu juist iets dat we op social media willen zien. En al helemaal van politici"

,,Kees van der Staaij van SGP heeft het goede voorbeeld al eens gegeven. Hij nam een kerstfilmpje op met zijn vrouw en hoewel er van alles misging, plaatste hij het gewoon op social media. Daarmee kweek je sympathie. Alle ministers uit het Ondernemerskabinet gaan hier een voorbeeld aan nemen. Daardoor blijven sommige zaken minder privé voor ze, maar dat is nu eenmaal noodzakelijk om de politiek transparanter te maken. En bovendien: BN’ers moeten vaak zelfs ongewenst hun privéleven met de hele wereld delen, dus waarom zou het dan een probleem zijn als politici iets meer uit hun schulp kruipen?"

,,Neem je volgers eens mee na afloop van een debat. Vertel ze voorafgaand aan een middag in de Tweede Kamer eens hoe je je voelt en wat je van plan bent. Zo weten we niet alleen wie onze bestuurders nou écht zijn, maar zien we bijvoorbeeld ook hoe zijn of haar agenda eruit ziet. Op die manier blijft het ook geen raadsel of ministers problemen onberoerd laten wegens vakantie of serieuze verplichtingen."

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws