Nieuws Recreatie en toerisme

ANVR: 'Tegen ons advies in, maar begrip voor Corendon-actie'

Op dag dat KLM definitief miljarden van de overheid krijgt toegezegd, meldt Corendon, tegen de adviezen van diezelfde overheid in, weer te gaan vliegen op Turkije. ,,Dit gaat tegen ook ons advies in, maar het geeft nog maar eens aan hoe hoog de nood is in onze zeer zwaar getroffen sector. Een sector die zich, ondanks eerdere toezeggingen vanuit het kabinet, zich in de kou voelt gezet", stelt ANVR-directeur Frank Oostdam.

Van onze redactie 26 juni 2020

Laatste update: 28 juni 2020 22:00

Corendon vakantievlucht vliegtuig mondkapjes corona

De eerste vakantievlucht van Corendon na de corona-pauze, vrijdag naar Bulgarije. Foto: ANP.

Corendon meldde op basis van onderzoek onder eigen klanten 'dat het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije, ondanks het feit dat het Nederlandse reisadvies voor het land nog niet is versoepeld'. Met ingang van 10 juli worden de vluchten vanaf Schiphol naar Antalya, Bodrum en Dalaman hervat.

,,Corendon komt met hun persbericht op een dag waarin KLM, overigens zeer terecht, een substantiële lening krijgt en wij nog niet eens met Economische Zaken om de tafel mogen om concrete maatregelen verder uit te werken. En het plan ligt er. Waarbij het ook om een lening gaat die slecht een schijntje is van wat KLM kríjgt", stelt Frank Oostdam, directeur van ANVR.

Lees ook: Atilay Uslu (Corendon): 'Als we eind dit jaar op nul uitkomen geef ik een groot feest'

ANVR: 'Corendon doet het op transparante en klantgerichte manier'

Frank Oostdam: ,,Wij hebben begrip voor deze actie. Het is niet de meest ideale handelwijze, het gaat tegen het ANVR-advies in, maar het geeft nog maar eens aan hoe hoog de nood is in deze zeer zwaar getroffen sector. Een sector die zich, ondanks eerdere toezeggingen vanuit het kabinet in de kou gezet voelt."

,,Ondanks het feit dat Corendon dus niet het advies van de ANVR volgt, doen zij verder alles op een hele transparante en klantgerichte manier. De klant hóeft niet te gaan, heeft het recht om kosteloos te annuleren en weet van tevoren perfect waar hij aan toe is."

,,De belangen zijn enorm, het gaat om overleven en dus om een hoop werkgelegenheid. Zeker aan de Turkse kusten wordt er alles aan gedaan om besmettingen te voorkomen en zijn er weinig besmettingsgevallen, protocollen zijn in werking dus de veiligheid van de vakantiegangers is zo goed mogelijk geborgd."

"Het gaat een hele transparante en klantgerichte manier. De klant hóeft niet te gaan, heeft het recht om kosteloos te annuleren en weet van tevoren perfect waar hij aan toe is."

Frank Oostdam, ANVR

Judith Eyck (ceo Vakanties.nl): 'Blij met signaal van Corendon'

,,Ik ben ontzettend blij met het signaal van Corendon", vertelt de ceo van Vakanties.nl, Judith Eyck. ,,Hartstikke goed dat ze dit doen. Ook netjes dat ze wel ook kosteloze annulering blijven aanbieden. Hiermee kan elke klant echt zelf zijn of haar keuze maken."

Lees ook: Frank Oostdam (ANVR) over reisvouchers: 'Die móeten we na 1 juni ook garant krijgen'

UPDATE 26 juni: Corendon stelde na de 'ongekend felle reactie van het kabinet' in overleg te gaan over de hervatting van de vliegvakanties naar Turkije. Steven van der Heijden vertelde vervolgens zondag in het programma Dit is de Dagop Radio 1 dat Corendon doorgaat met het aanbieden van vliegvakanties naar Turkije en dat Corendon onrechtvaardig wordt behandeld ten opzichte van andere vliegmaatschappijen die wel naar Turkije mogen vliegen.

,,De realiteit is dat in de week nadat wij weer willen gaan vliegen er maar liefst zeventig vluchten rechtstreeks naar Turkije vliegen, waarvan verreweg het grootste gedeelte gewoon vakantievluchten zijn of vluchten van Nederlanders met een Turkse achtergrond die daar op vakantie gaan bij familie".

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.