Nieuws Actueel

De 10: Dit zijn de rijkste mensen ter wereld

Amazon-baas Jeff Bezos is de rijkste man op aarde, maar wie volgen daarna? Dat staat te lezen in de Bloomberg Billionaires Index. Wij zetten de top tien van rijkste mensen op een rij.

Vincent Krijtenburg | Foto: ANP 29 december 2017

Laatste update: 25 november 2020 12:00

ANP 51974944

1. Jeff Bezos ($ 183 miljard totale nettowaarde)

Jeff Bezos (53) is de oprichter en grootste aandeelhouder van 's werelds grootste online retailer Amazon. Het in Seattle gevestigde bedrijf had in 2019 een omzet van 280,5 miljard dollar en een nettowinst van 11,6 miljard. Hij is ook de oprichter van ruimtevaartbedrijf Blue Origin en eigenaar van The Washington Post. Verder heeft hij geïnvesteerd in bedrijven als Google, Airbnb, Twitter en Uber.

2. Elon Musk ($ 136 miljard)

Elon Musk is Bill Gates voorbijgestreefd met een totale nettowaarde van 136 miljard dollar. De stijgende aandelenkoers van Tesla in het najaar van 2020 heeft ervoor gezorgd dat het vermogen van topman Elon Musk flink is toegenomen.

3. Bill Gates ($ 129 miljard)

Bill Gates, de nummer drie in de Billionaires Index, stond jaren op de eerste plek. Bloomberg denk dat Gates een plekje naar beneden ging omdat hij een deel van zijn fortuin doneerde aan goede doelen. In 2008 is Gates overgestapt van een dagelijkse rol in het bedrijf om meer tijd te besteden aan zijn wereldwijde gezondheids- en educatiewerk bij de Bill & Melinda Gates Foundation. Melinda en Bill Gates stoppen duizelingwekkende hoeveelheden geld in programma's om armoede te bestrijden en ziekten (malaria, polio, hiv, aids) de wereld uit te helpen. Sinds de coronacrisis is ook veel geld gespendeerd aan de ondersteuning van vaccinatie's, met een speciale focus op het eerlijk verspreiden van het vaccin over de armere landen op de wereld.

4. Mark Zuckerberg ($ 105 miljard)

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is met zijn 36 jaar de jongste miljardair in de top tien van rijkste mensen op aarde. De sociale netwerksite werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg en mede-oprichters Dustin Moskovitz, Chris Hughes and Eduardo Saverin. Sinds 2008 bestaat de site ook in Nederland. Instagram –een sociaal netwerk met 500 miljoen dagelijkse gebruikers– is sinds 2012 ook in handen van Facebook.

5. Bernard Arnault ($ 105 miljard)

Bernard Arnault (68) staat op de vierde plek in de wereldwijde Top 500. In zijn geboorteland Frankrijk is de zakenman de rijkste man. Arnault is oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy, 's werelds grootste maker van luxegoederen. De groep heeft wereldwijd meer dan 156.000 mensen in dienst en 4590 winkels over heel de wereld. Het bedrijf had in 2019 een omzet van 53,7 miljard euro. Het concern van Arnault is sinds 2008 eigenaar van jachtenbouwer Royal Van Lent in Kaag.

6. Warren Buffett ($ 88,4 miljard)

De 87-jarige Warren Edward Buffett is een Amerikaans zakenman en investeerder, of misschien wel dé Amerikaanse investeerder. Hij is directeur en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway en wordt door fans 'Het Orakel van Omaha' genoemd. Ondanks zijn hoge leeftijd staat Buffett nog steeds aan het roer van Berkshire. In de afgelopen decennia heeft de investeerder naam gemaakt als de beste investeerder van de wereld. Al geruime tijd vindt hij overigens dat er weinig te investeren valt en houdt Berkshire de hand op de knip: op het moment van schrijven heeft het bedrijf 137 miljard dollar klaar liggen om te investeren. De persoonlijke voorraad van Buffett is overigens al een paar jaar aan het afnemen, hij steekt veel geld in het goede doel van mede-miljardair Bill Gates.

7. Larry Page ($ 82,7 miljard)

Larry Page is een van de oprichters van Google en was CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Alphabet noteerde in 2019 een omzet van 161,3 miljard dollar en had daarvoor iets meer dan 103.000 medewerkers in dienst. Begin 2019 maakte Page en mede Google-oprichter Sergey Brin bekend zich terug te trekken uit de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Ze bleven wel aan als lid van de raad van commissarissen en hebben gezamenlijk de meerderheid van het stemrecht.

8. Sergey Brin ($ 80,1 miljard)

Wie Sergey Brin zegt, zegt Larry Page. De twee startte samen zoekgigant Google, en stapten daar in 2019 ook weer gezamenlijk uit. Indertijd gaven ze aan het volste vertrouwen te hebben in hun opvolger, Sundar Pichai, die op dat moment al directeur was van Google. En dat ze hem toch nog 'regelmatig zouden spreken'.

9. Steve Ballmer ($ 77,4 miljard)

Steve Ballmer was de dertigste medewerker van Microsoft. Tussen 2000 en 2014 was hij ceo van het door Bill Gates opgerichte bedrijf. Zijn vermogen komt uit het feit dat hij 8 procent van de aandelen Microsoft had bij de beursgang van het bedrijf. Sinds 2014 is Ballmer niet meer in dienst bij Microsoft, in februari van dat jaar trad hij af als ceo, in augustus stapte hij ook op uit de Raad van Bestuur.

10. Mukesh Ambani ($ 74, 9 miljard)

De Indiase zakenman Mukesh Dhirubhai Ambani is een relatieve nieuwkomer op plek tien. Hij is directeur van Reliance Industries, een multinational die verschillende bedrijven bezit op het gebied van energie, telecom, retail en industrie. Het bedrijf werd opgericht door Ambani's vader en heeft naar verluidt de hoogste marktwaarde van alle bedrijven in India.

Twee Nederlanders in de top 500 van rijkste mensen op aarde

In de Top 500 van rijkste mensen op aarde staan nog twee Nederlanders. Op de 116e plek staat Charlene de Carvalho-Heineken met een vermogen van 15,8 miljard dollar. Charlene de Carvalho-Heineken is de grootste aandeelhouder van Heineken, Europa's grootste bierproducent. Het Amsterdamse bedrijf is actief in meer dan 70 landen en verkoopt ongeveer 250 drankmerken, waaronder Amstel, Tiger en Strongbow Apple Ciders. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding staat op moment van schrijven (november 2020) op plek 500 met een vermogen van 4,95 miljard dollar.