Actueel

Zeeuwse petaten voor de lekkerste friet of 'steppegras'

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Bert nam het bedrijf jaren geleden van zijn vader over. Ze telen er naast aardappelen, okkernoten en bruine bonen. "We hebben hier de lekkerste frietaardappel, de Agria", vertelt Annemiek enthousiast. "Die zijn groot en geel van kleur. Daarnaast telen we Bildtstar, dat is een echte tafelaardappel. We telen ook Frieslander maar die is in augustus al gerooid." De aardappelen die ze op hun bedrijf telen, verkopen ze vooral aan huis en bij diverse groente- en fruitwinkels in de buurt. Behalve de Fontana, die gaat naar de groothandel.

Zeeuwse petaten

"Afgelopen jaar was best een bijzonder aardappeljaar", vertelt Annemiek. "Eerst was het heel lang nat, toen lang droog waardoor de aardappelen niet gerooid konden worden omdat de kans bestond dat ze dan beschadigden. Gelukkig ging het regenen en konden we op tijd rooien. Want als het kouder wordt dan vijf graden Celcius krijgen de aardappelen blauwe plekken.

Lees verder onder de advertentie

Toch hebben we een mooi vak en doordat we aan huis verkopen, staan we dicht bij onze producten; sorteren, afzakken en, in sommige gevallen, ook afleveren. Een praatje maken hoort daar ook bij", lacht ze. "Een klant van ons zit in Eindhoven. Die maakt steppegras met onze aardappelen. Dat is een berg zeer dunne frietjes met daaronder biefstuk en salade. Dat is daar helemaal in. Gewoon van onze Zeeuwse petaten."

Foto: Marcelle Davidse