Blog Lennard van Otterloo

Lege schappen in de Britse winkels? Allemaal de schuld van de 'pingdemic'

Zowel Brexit als het coronavirus hebben een hele reeks nieuwe woorden opgeleverd. Uiteraard is Brexit zelf een nieuw woord. 'Maar wie had kunnen verwachten dat Douane-unie, anderhalvemetersamenleving, remainer of wappie ooit vrijwel dagelijks gebruikt zouden worden?', vraagt Onze Man in Londen Lennard van Otterloo zich af in zijn nieuwe blog.

Lennard van Otterloo 30 juli 2021

Personeel zou massaal een ‘ping’ uit de NHS-app krijgen omdat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Foto: Getty

Sinds een paar weken hebben we er hier in het Verenigd Koninkrijk weer een nieuw woord bij. De zogenaamde pingdemic zou achter de problemen in de logistiek en lege schappen zitten. Personeel zou massaal een ‘ping’ uit de NHS-app krijgen omdat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon en daarom een tijdje thuis moeten blijven. Ook de minister van Financiën en Boris Johnson zélf moesten er aan geloven nadat de minister van Volksgezondheid positief werd getest.

Opheffen van vrijwel alle coronabeperkingen midden in een flinke stijging van het aantal besmette gevallen

Op zich is toename van dit soort meldingen een logisch gevolg van het opheffen van vrijwel alle coronabeperkingen midden in een flinke stijging van het aantal besmette gevallen. Zo’n 600.000 mensen per week krijgen nu een ping met de aanbeveling te isoleren.

Vooral in de horeca, waar contact met anderen gemiddeld hoger is, zou nu één op de vijf zich isoleren. Als veel mensen dan verplicht thuisblijven, moet dat een effect hebben op de bedrijfsvoering. Sommige werkgevers schijnen er zelfs op aan te dringen dat hun personeel de app verwijdert zodat ze ook niet gepingd kunnen worden.

'Dat ruim een miljoen mensen, waaronder naar schatting zeker 25.000 vrachtwagenchauffeurs, sinds het Brexit-referendum het land hebben verlaten, moet ergens gevolgen hebben'

Brexit heeft een grotere impact dan corona, vrijwel zeker een langdurigere impact

Toch zijn er geluiden uit de retail en logistiek dat het aandeel van de pingdemic in het grotere probleem redelijk beperkt is. De problemen in de logistiek spelen immers al sinds januari en de lege schappen al een paar maanden. Ver voor de nieuwste golf coronagevallen.

Dat ruim een miljoen mensen, waaronder naar schatting zeker 25.000 vrachtwagenchauffeurs, sinds het Brexit-referendum het land hebben verlaten, moet ergens gevolgen hebben. Dat Schotland geen pingdemic heeft en ook lege schappen, geeft aan dat Brexit een grotere impact heeft dan corona. En vrijwel zeker een langdurigere impact.

Maar, als een nieuw woord als pingdemic een ouder woord als Brexit kan vervangen om de oorzaak te verhullen, dan wordt dat door een deel van de mensen gretig overgenomen. Als we het maar niet over Brexit hoeven te hebben.

Lees ook: Verenigd Koninkrijk ook ná Brexit belangrijkste handelsland voor driekwart bedrijven

Vrachtwagenchauffeurs gezocht: duizend pond voor iedere nieuwe chauffeur

Ik schreef twee weken geleden al over het structurele tekort aan vrachtwagenchauffeurs, er zijn er zo’n 100.000 extra mensen nodig. Supermarkt Tesco belooft nu een 'signing-on bonus' van duizend pond voor iedere nieuwe chauffeur. Dat zal geen extra mensen uit het buitenland aantrekken – ze zouden ook niet voldoen aan de post-Brexit-eisen voor een werkvergunning – maar het zal wel chauffeurs wegkapen bij andere bedrijven. De binnenlandse transportkosten schieten dan ook omhoog.

Tegelijk lijdt de sector ook onder import- en exportproblemen. In een enquête onder de zestien grootste transportondernemers geeft het merendeel aan al extra operaties naar de EU te hebben verplaatst of er mee bezig te zijn. Een derde neemt geen internationale klussen meer aan als het om voedsel of drank gaat omdat het papierwerk teveel problemen oplevert. Bijna 20 procent is helemaal gestopt met aannemen van internationale klussen.

Dat belooft niet veel goeds als vanaf januari alle definitieve grensregels van kracht worden.

'Britse wetenschappers lijken steeds meer van mening dat een volgende lockdown onvermijdelijk is. De Britse regering lijkt de data steeds meer te negeren'

Gaan we hier richting een nieuwe lockdown? Het is lastig te zeggen

Ondertussen kent het virus geen grenzen. Gaan we hier richting een nieuwe lockdown? Het is lastig te zeggen omdat de lockdownbeslissing een hybride geval is. Gebaseerd op wetenschappelijke input, maar een politieke beslissing. Britse wetenschappers lijken steeds meer van mening dat een volgende lockdown onvermijdelijk is. De Britse regering lijkt de data steeds meer te negeren, dus of het ooit zo ver zal komen is maar zeer de vraag.

Ik vermoed dat uiteindelijk de indicator ‘besmettingen’ helemaal opzij geschoven gaat worden en enkel nog naar de druk op de zorg gekeken gaat worden. Het is een beetje de Trump-theorie, als je minder test heb je ook 'minder' gevallen!

What’s in a word?

Zoals het referendum gewonnen is met slimme woordkeus ('Take back control') en de verantwoordelijkheid voor nieuwe coronagolven met een slimme woordkeus langzamerhand steeds meer bij de bevolking zelf werd gelegd ('Stay alert'), wordt de oorzaak van de lege schappen nu verstopt achter het woord 'pingdemic'.

Lees ook: Dit is hoe Brexit het Britse mkb raakt

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws