Podcast Brexit

Brexit-expert over handelsakkoord: Johnson zet hakken in het zand

In zijn eerste speech na Brexit zette Boris Johnson de verhoudingen op scherp. De Britse premier is niet bereid om een akkoord te ondertekenen waardoor het Verenigd Koninkrijk Europese regels moet volgen. Brexit-expert Lennard van Otterloo legt in de podcast uit wat dit kan betekenen voor ondernemers.

Van onze redactie 4 februari 2020

Brexit Day verklededames

Het pro-Brexit sentiment was op Brexit Day zichtbaar in Londen. Foto: ANP

Johnson heeft vooral problemen met Europese regels die oneerlijke concurrentie tegen moeten gaan, zegt Van Otterloo. ,,Als de Britten vrijgevig worden met staatssteun aan bedrijven of gaan bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers kunnen ze oneerlijke concurrentie voor de Europese Unie (EU) vormen, De onderhandelaars van de EU eisen daarom dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een 'level playing field' wordt in ruil voor open toegang tot de Europese markt."

Canada-akkoord als voorbeeld

Van Otterloo verwijst naar het advies van Brexit-expert Sietske de Groot, die zegt dat ondernemers het handelsverdrag met Canada moeten bestuderen. Ook Van Otterloo gaat er vanuit dat het uiteindelijke akkoord vergelijkbaar met dat van Canada zal zijn. ,,Dat betekent weinig geregeld voor de diensten en een beetje voor goederen.''

Drastische veranderingen

Waarop kunnen ondernemers zich nu voorbereiden? ,,De enige zekerheid is dat het VK de EU verlaten heeft, maar over de regelgeving is weinig zeker,'' zegt Van Otterloo. ,,We weten alleen dat er iets drastisch gaat veranderen dit jaar. Voor sommige sectoren is er wel meer duidelijkheid, zoals de financiële sector, die nu al weten dat ze flink wat toegang tot de Europese markt kwijt zullen raken."

Personeelstekort door Brexit

Daarnaast spreekt Van Otterloo over de aanloop naar Brexit vorig week, waarvan hij verslag deed voor De Ondernemer. Het leidde onder meer tot een gesprek met de Nederlandse pub-eigenaar Eric Bestebreur, die door Brexit grote moeite heeft personeel te vinden.

Lennard van otterloo

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer in Londen

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de mogelijke gevolgen voor Nederlandse ondernemers.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.