Podcast

Brexit-expert over handelsakkoord: Johnson zet hakken in het zand

In zijn eerste speech na Brexit zette Boris Johnson de verhoudingen op scherp. De Britse premier is niet bereid om een akkoord te ondertekenen waardoor het Verenigd Koninkrijk Europese regels moet volgen. Brexit-expert Lennard van Otterloo legt in de podcast uit wat dit kan betekenen voor ondernemers.

Brexit Day verklededames

Het pro-Brexit sentiment was op Brexit Day zichtbaar in Londen. Foto: ANP

Van onze redactie 4 februari 2020

Johnson heeft vooral problemen met Europese regels die oneerlijke concurrentie tegen moeten gaan, zegt Van Otterloo. ,,Als de Britten vrijgevig worden met staatssteun aan bedrijven of gaan bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers kunnen ze oneerlijke concurrentie voor de Europese Unie (EU) vormen, De onderhandelaars van de EU eisen daarom dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een 'level playing field' wordt in ruil voor open toegang tot de Europese markt."

Canada-akkoord als voorbeeld

Van Otterloo verwijst naar het advies van Brexit-expert Sietske de Groot, die zegt dat ondernemers het handelsverdrag met Canada moeten bestuderen. Ook Van Otterloo gaat er vanuit dat het uiteindelijke akkoord vergelijkbaar met dat van Canada zal zijn. ,,Dat betekent weinig geregeld voor de diensten en een beetje voor goederen.''

Lees ook: Joyce en Raissa (Double Dutch Drinks): 'Brexit biedt startups in Engeland meer kansen'

Drastische veranderingen

Waarop kunnen ondernemers zich nu voorbereiden? ,,De enige zekerheid is dat het VK de EU verlaten heeft, maar over de regelgeving is weinig zeker,'' zegt Van Otterloo. ,,We weten alleen dat er iets drastisch gaat veranderen dit jaar. Voor sommige sectoren is er wel meer duidelijkheid, zoals de financiële sector, die nu al weten dat ze flink wat toegang tot de Europese markt kwijt zullen raken."

Personeelstekort door Brexit

Daarnaast spreekt Van Otterloo over de aanloop naar Brexit vorig week, waarvan hij verslag deed voor De Ondernemer. Het leidde onder meer tot een gesprek met de Nederlandse pub-eigenaar Eric Bestebreur, die door Brexit grote moeite heeft personeel te vinden.

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer in Londen

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de mogelijke gevolgen voor Nederlandse ondernemers.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details