Podcast

Brexit-expert: 'Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren'

Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.

Brexitmonster ministerblok blauw

Een jaar geleden dook-ie op het bureau van Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. Het 'campagnedier' werd in de volksmond al snel de blauwe Wuppy en is nu vooral het Brexit-monster. In september werd-ie geketend, benieuwd wanneer-ie weer opduikt. Foto: ANP.

Van onze redactie 16 januari 2020

Aan de vooravond van Brexit wordt steeds duidelijker dat het Verenigd Koninkrijk (VK) economisch weinig te winnen heeft met de uittreding. Economen van Bloomberg berekenden al dat Brexit het VK 130 miljard pond (= 153 miljard euro) gekost heeft. En dat is nog niet eens alles, zegt Van Otterloo in de podcast. Het VK heeft al meer aan Brexit uit moeten geven dan het ooit voor lidmaatschap aan de Europese Unie (EU) moest betalen.

Nederland hard getroffen

Behalve het VK zelf en Ierland gaat Nederland hard getroffen worden. ,,Maar aan de andere kant zijn Nederlanders wel beter voorbereid,’’ stelt Van Otterloo. ,,Ook dankzij de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster".

Lees ook: Brexit-expert: nog voor de zomer klinken alarmbellen vanuit bedrijfsleven

Kansen agrarische- en transportsector

,,Voor Britten zijn er niet veel kansen, voor Nederlanders wel. Met name voor de Nederlandse transportsector liggen er mogelijkheden. Als het moeilijker wordt om iets over de grens over te krijgen, dan moet je je toevlucht zoeken tot internationale transportbedrijven. Zelfs kleine bedrijven in de sector kunnen hier baat bij hebben.’’

Ook voor de agrarische sector liggen er kansen, nu Britse boeren het lastig hebben en de invoer van voedsel bemoeilijkt wordt.

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen'

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details