Podcast

Brexit-expert: 'Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren'

Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.

Brexitmonster ministerblok blauw

Een jaar geleden dook-ie op het bureau van Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. Het 'campagnedier' werd in de volksmond al snel de blauwe Wuppy en is nu vooral het Brexit-monster. In september werd-ie geketend, benieuwd wanneer-ie weer opduikt. Foto: ANP.

Van onze redactie 16 januari 2020

Aan de vooravond van Brexit wordt steeds duidelijker dat het Verenigd Koninkrijk (VK) economisch weinig te winnen heeft met de uittreding. Economen van Bloomberg berekenden al dat Brexit het VK 130 miljard pond (= 153 miljard euro) gekost heeft. En dat is nog niet eens alles, zegt Van Otterloo in de podcast. Het VK heeft al meer aan Brexit uit moeten geven dan het ooit voor lidmaatschap aan de Europese Unie (EU) moest betalen.

Nederland hard getroffen

Behalve het VK zelf en Ierland gaat Nederland hard getroffen worden. ,,Maar aan de andere kant zijn Nederlanders wel beter voorbereid,’’ stelt Van Otterloo. ,,Ook dankzij de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster".

Lees ook: Brexit-expert: nog voor de zomer klinken alarmbellen vanuit bedrijfsleven

Kansen agrarische- en transportsector

,,Voor Britten zijn er niet veel kansen, voor Nederlanders wel. Met name voor de Nederlandse transportsector liggen er mogelijkheden. Als het moeilijker wordt om iets over de grens over te krijgen, dan moet je je toevlucht zoeken tot internationale transportbedrijven. Zelfs kleine bedrijven in de sector kunnen hier baat bij hebben.’’

Ook voor de agrarische sector liggen er kansen, nu Britse boeren het lastig hebben en de invoer van voedsel bemoeilijkt wordt.

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen'

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details