Podcast Brexit

Brexit-expert: 'Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren'

Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.

Van onze redactie 16 januari 2020

Brexitmonster ministerblok blauw

Een jaar geleden dook-ie op het bureau van Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. Het 'campagnedier' werd in de volksmond al snel de blauwe Wuppy en is nu vooral het Brexit-monster. In september werd-ie geketend, benieuwd wanneer-ie weer opduikt. Foto: ANP.

Aan de vooravond van Brexit wordt steeds duidelijker dat het Verenigd Koninkrijk (VK) economisch weinig te winnen heeft met de uittreding. Economen van Bloomberg berekenden al dat Brexit het VK 130 miljard pond (= 153 miljard euro) gekost heeft. En dat is nog niet eens alles, zegt Van Otterloo in de podcast. Het VK heeft al meer aan Brexit uit moeten geven dan het ooit voor lidmaatschap aan de Europese Unie (EU) moest betalen.

Nederland hard getroffen

Behalve het VK zelf en Ierland gaat Nederland hard getroffen worden. ,,Maar aan de andere kant zijn Nederlanders wel beter voorbereid,’’ stelt Van Otterloo. ,,Ook dankzij de overheidscampagne met het blauwe Brexit-monster".

Kansen agrarische- en transportsector

,,Voor Britten zijn er niet veel kansen, voor Nederlanders wel. Met name voor de Nederlandse transportsector liggen er mogelijkheden. Als het moeilijker wordt om iets over de grens over te krijgen, dan moet je je toevlucht zoeken tot internationale transportbedrijven. Zelfs kleine bedrijven in de sector kunnen hier baat bij hebben.’’

Ook voor de agrarische sector liggen er kansen, nu Britse boeren het lastig hebben en de invoer van voedsel bemoeilijkt wordt.

Lennard van otterloo

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van Torbay Intelligence waar hij bedrijven helpt aan de andere kant van de Noordzee uit te breiden.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een blog over Brexit én is te horen in de podcast, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.