Podcast

Brexit-expert: Toekomst Verenigd Koninkrijk doet denken aan Italië

Via rommelige politiek naar een soort Italië: onze man in Londen, Lennard van Otterloo, ziet het somber in voor de Britse economie. Hij vreest dat het land straks net als Italië gekenmerkt wordt door een hoge schuld, lage groei en politieke onbestuurbaarheid.

Boris johnson brexit verkiezingen

Premier Johnson op campagne in het Verenigd Koninkrijk.

Lennard van Otterloo 12 november 2019

De verkiezingsstrijd woedt in alle hevigheid en tot maandag verliep het matig voor de Conservatives van premier Boris Johnson. Ze verloren in één week een minister en een paar kandidaten aan een reeks schandalen. Eén troost, die zijn kiezers vijf weken later bij de stembus wel vergeten.

Wat mogelijk langer blijft hangen is dat de regering een rapport over Russische inmenging in de Britse politiek niet wil vrijgeven. De onderzoekscommissie én veiligheidsdiensten hebben getekend voor vrijgave, alleen de regering blijft publicatie tegenhouden. We weten dat er in staat dat er inmenging plaatsvindt, dat er miljoenen aan Russisch geld naar de Conservative Party is gevloeid én dat er namen van Russische donateurs in staan. De strekking lijkt ernstig maar zonder details is het moeilijk oordelen en blijft het daarom door de verkiezingscampagne heen etteren. Misschien is het beter, net als vorige week, de pleister er in één keer af te trekken zodat kiezers het over een paar weken misschien vergeten zijn.

Pro-Brexit-pact

Maandag veranderde het lot van de conservatieven plotseling toen Nigel Farage aankondigde geen Brexit Party-kandidaten op te stellen in districten waar de Tories kunnen winnen. Een informeel ‘pro-Brexit-pact’ zou voorkomen dat Farage kiezers weghoudt bij de Conservatives en zou het Labour moeilijker kunnen maken.

Of niet? Het zou ook kunnen betekenen dat het trouwe Conservative stemmers wegdrijft en het makkelijker wordt voor de oppositie om Johnson en Farage als één pot nat weg te zetten. Bovendien, een aantal Brexit Party-kandidaten staan er niet achter en willen nu als onafhankelijk kandidaten de Conservatives aanvallen. Politiek gezien blijft het voorlopig wel rommelen, en niet zonder gevolgen.

Wankelende economie, wankelende instituties

Gisteren werd bekend dat het land een recessie vermeden lijkt te hebben maar wel met de traagste economische groei sinds begin 2010. De Bank of England heeft berekend dat de totale investering door bedrijven 11 procent lager is dan als de Brexit-beslissing niet genomen was. Kredietbeoordelaar Moody’s maakte bekend dat ze de huidige credit rating op Aa2 (high grade) houden maar de 'outlook' naar beneden hebben bijgesteld. Moody’s ziet, in navolging van hun concurrenten S&P en Fitch, de toekomst negatiever in.

De voornaamste redenen voor deze outlook zijn niet kortetermijnzaken als economische groei of uitblijvende investeringen maar eerder een verwachting dat Brexit een langdurige impact gaat hebben op de stabiliteit van instituties en politiek. Om uitgaven te beheersen of economische hervormingen door te voeren is stabiliteit en draagvlak nodig. En die zijn ver te zoeken.

Italië

Ik sprak een paar weken geleden een Nederlandse investeerder die ook al jaren in Londen woont. Hij zag de toekomst van het Verenigd Koninkrijk als een soort Argentinië, ik meer als een soort Italië.

Voor een Argentinië moet je denken in de richting van een ‘default’, misschien weer eens een IMF ‘bail-out’ (de laatste IMF bail-out van het VK is immers alweer 43 jaar geleden) en dan een lange moeizame weg terugkrabbelen. Ik verwacht zelf dat het meer richting Italië gaat. Een land met hoge schuld, lage groei en dat politiek onbestuurbaar is.

Maar, wat Italië voor heeft is dat het tot de grootste exporteurs ter wereld behoort. Van helikopters, merkzonnebrillen, staal en medicijnen tot mode, machines, voedsel en auto’s, ze exporteren veel meer dan ze importeren.

Het VK is daarentegen een importeconomie. De basis van de economie is diensten. En laat de internationale markt voor diensten nou veel geslotener zijn dan die voor goederen. Wat een politicus ook belooft, diensten komen er meestal karig vanaf in handelsovereenkomsten, daar gaat een verkiezingsuitslag weinig aan veranderen.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details