Podcast

Brexit-expert: Toekomst Verenigd Koninkrijk doet denken aan Italië

Via rommelige politiek naar een soort Italië: onze man in Londen, Lennard van Otterloo, ziet het somber in voor de Britse economie. Hij vreest dat het land straks net als Italië gekenmerkt wordt door een hoge schuld, lage groei en politieke onbestuurbaarheid.

Boris johnson brexit verkiezingen

Premier Johnson op campagne in het Verenigd Koninkrijk.

Lennard van Otterloo 12 november 2019

De verkiezingsstrijd woedt in alle hevigheid en tot maandag verliep het matig voor de Conservatives van premier Boris Johnson. Ze verloren in één week een minister en een paar kandidaten aan een reeks schandalen. Eén troost, die zijn kiezers vijf weken later bij de stembus wel vergeten.

Wat mogelijk langer blijft hangen is dat de regering een rapport over Russische inmenging in de Britse politiek niet wil vrijgeven. De onderzoekscommissie én veiligheidsdiensten hebben getekend voor vrijgave, alleen de regering blijft publicatie tegenhouden. We weten dat er in staat dat er inmenging plaatsvindt, dat er miljoenen aan Russisch geld naar de Conservative Party is gevloeid én dat er namen van Russische donateurs in staan. De strekking lijkt ernstig maar zonder details is het moeilijk oordelen en blijft het daarom door de verkiezingscampagne heen etteren. Misschien is het beter, net als vorige week, de pleister er in één keer af te trekken zodat kiezers het over een paar weken misschien vergeten zijn.

Pro-Brexit-pact

Maandag veranderde het lot van de conservatieven plotseling toen Nigel Farage aankondigde geen Brexit Party-kandidaten op te stellen in districten waar de Tories kunnen winnen. Een informeel ‘pro-Brexit-pact’ zou voorkomen dat Farage kiezers weghoudt bij de Conservatives en zou het Labour moeilijker kunnen maken.

Of niet? Het zou ook kunnen betekenen dat het trouwe Conservative stemmers wegdrijft en het makkelijker wordt voor de oppositie om Johnson en Farage als één pot nat weg te zetten. Bovendien, een aantal Brexit Party-kandidaten staan er niet achter en willen nu als onafhankelijk kandidaten de Conservatives aanvallen. Politiek gezien blijft het voorlopig wel rommelen, en niet zonder gevolgen.

Wankelende economie, wankelende instituties

Gisteren werd bekend dat het land een recessie vermeden lijkt te hebben maar wel met de traagste economische groei sinds begin 2010. De Bank of England heeft berekend dat de totale investering door bedrijven 11 procent lager is dan als de Brexit-beslissing niet genomen was. Kredietbeoordelaar Moody’s maakte bekend dat ze de huidige credit rating op Aa2 (high grade) houden maar de 'outlook' naar beneden hebben bijgesteld. Moody’s ziet, in navolging van hun concurrenten S&P en Fitch, de toekomst negatiever in.

De voornaamste redenen voor deze outlook zijn niet kortetermijnzaken als economische groei of uitblijvende investeringen maar eerder een verwachting dat Brexit een langdurige impact gaat hebben op de stabiliteit van instituties en politiek. Om uitgaven te beheersen of economische hervormingen door te voeren is stabiliteit en draagvlak nodig. En die zijn ver te zoeken.

Italië

Ik sprak een paar weken geleden een Nederlandse investeerder die ook al jaren in Londen woont. Hij zag de toekomst van het Verenigd Koninkrijk als een soort Argentinië, ik meer als een soort Italië.

Voor een Argentinië moet je denken in de richting van een ‘default’, misschien weer eens een IMF ‘bail-out’ (de laatste IMF bail-out van het VK is immers alweer 43 jaar geleden) en dan een lange moeizame weg terugkrabbelen. Ik verwacht zelf dat het meer richting Italië gaat. Een land met hoge schuld, lage groei en dat politiek onbestuurbaar is.

Maar, wat Italië voor heeft is dat het tot de grootste exporteurs ter wereld behoort. Van helikopters, merkzonnebrillen, staal en medicijnen tot mode, machines, voedsel en auto’s, ze exporteren veel meer dan ze importeren.

Het VK is daarentegen een importeconomie. De basis van de economie is diensten. En laat de internationale markt voor diensten nou veel geslotener zijn dan die voor goederen. Wat een politicus ook belooft, diensten komen er meestal karig vanaf in handelsovereenkomsten, daar gaat een verkiezingsuitslag weinig aan veranderen.

De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Goudmijn of valkuil: dit vinden deze online marketingexpert en psycholoog van data

Dat grote bedrijven als bol.com en Spotify data van klanten gebruiken om de consument nog beter te koppelen aan het gebodene en de relatie te verstevigen, dat mag natuurlijk geen geheim meer heten. Maar wat kan jij als ondernemer daarvan leren? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het met privacy? Michel Ariëns en Patrick Wessels leggen het je uit in aflevering 5 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Het is alweer tijd voor de achtste aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Presentator Thijs van Dijk is nog altijd actief met het samenstellen van het ultieme marketingelftal. De volgende kandidaat is Caroline van Turennout, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en e-commerce bij textielsuper Zeeman. Welke positie krijgt zij op het veld? Beluister nu de podcast. ,,We zijn internationaal al behoorlijk actief. Maar er kan nog meer.''

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'

Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts De Zo Genaamde Podcast
De Zo Genaamde Podcast

Hoe EARTH Water volgens Henk Witteveen na b2b-markt ook retailwereld verovert

Henk Witteveen is samen met Patrick de Nekker verantwoordelijk voor het succes van EARTH Water. 100 procent van de nettowinst gaat naar waterprojecten in landen waar het hard nodig is. Ook hebben de twee de overstap gemaakt naar totaal plasticvrij en zijn ze bezig EARTH Water in de supermarkten te zetten. Hoog tijd voor presentator Floris Hülsmann om Witteveen uit te nodigen voor een aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Is het abonnementsmodel het juiste model voor jouw dienst of product?

In de nieuwe podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog annex Raad van Advies-lid koppelen dat aan de psychologie van de klant. En ze adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen. In aflevering 1 draait het om abonnementsmodellen en wat de ondernemer aan deze modellen kan hebben. En wat betekent het voor de consument? Je hoort het in de podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Roland Tameling De Ondernemer Onderweg
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details