Blog Brexit

Expert Van Otterloo: 'Na telefoongesprek met Ursula is Boris gaan bewegen'

Vandaag is (weer) een spannende dag in Brexit-land, meldt Lennard van Otterloo vanuit Londen. En niet zozeer vanwege deadlines, die worden met steeds vervelender gevolgen gepasseerd...

Van onze redactie 7 december 2020

Brexit 1065

De Brexit-onderhandelingen gaan vandaag verder. De EU en het VK doen een uiterste poging om nog net op tijd een nieuw handelsakkoord te sluiten.

Vrijdagmiddag kwamen de beide onderhandelaars geen stap verder. Maar die onderhandelaars werken niet op eigen houtje, die werken voor een ‘baas’. Voor David Frost is dat Boris Johnson en voor Michel Barnier zijn dat de 27 EU-lidstaten. Als onderhandelaars dan de grenzen van hun mandaat hebben bereikt, kunnen alleen hun bazen dat weer vlot trekken. En dat lijkt er dit weekend te zijn gebeurd.

Lees ook: WUR-rapport meldt sombere vooruitzichten visserijsector

Oplossing visserij misschien naderbij

In een telefoongesprek tussen Johnson en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, lijken de Britten voldoende te zijn opgeschoven om in ieder geval het probleem van de EU-vissers, die in Britse wateren willen vissen op te lossen. Er lijken meerjarenafspraken te komen over welke vis, in welke hoeveelheid waar gevangen mag worden.

Er is oog voor een gelijk speelveld

Ook gaan er geruchten dat er beweging zit in de zogeheten Level Playing Field afspraken, zodat als Britse bedrijven de voordelen houden van toegang tot de Europese interne markt, zich niet thuis aan veel minder strenge regels hoeven te houden dan hun concurrenten in de EU.

Hoeveel er waar is van de geruchten blijkt waarschijnlijk pas vanmiddag of later in de week.

Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.