Podcast

Brexit: gaan de Britten voor soevereiniteit of solvabiliteit?

Terwijl de twee kandidaten om Theresa May op te volgen over elkaar heen vallen met beweringen over hoe hard ze wel niet willen Brexitten, lijdt het bedrijfsleven zichtbaar.

Brexit Boris Johnson column podcast

Lennard van Otterloo/Beeld ANP 2 juli 2019

Een wapenwedloop schade berokkenen, veel meer macho wordt het niet. Jeremy Hunt, die er zelf voortdurend op hamert dat hij eerder ondernemer was, zou ondernemers die ten onder gaan aan een No Deal Brexit in hun gezicht vertellen hoe het faillissement van hun bedrijf voor een goed doel zou zijn geweest. En hij is de gematigde kandidaat.

Democratische proces

Ook het democratische proces moet het ontgelden. Het tijdelijk naar huis sturen van het parlement om de Brexit er door te kunnen drukken is nog steeds een bespreekbaar onderwerp.

Lees ook: Brexit-column: Boris Johnson verafschuwd én geliefd om zijn leugens

Mijn tip, besteedt er niet teveel aandacht aan. Hun enige doel op dit moment is om door de selecte groep partijleden gekozen te worden. Die leden zijn een stuk extremer dan de gemiddelde kiezer. Hun uiteindelijke beleid zal heel anders zijn.

Weggestopt op de economiepagina’s

Onder al deze afleiding, en weggestopt op de economiepagina’s, speelt zich het echte drama af. Steeds meer signalen springen op rood en de economie zakt weg.

In de aanloop naar het referendum in 2016 waarschuwden een hoop analisten en gerenommeerde instituten voor de economische schade van een Leave uitslag. Het instorten van de pond, groot banenverlies en een recessie zouden directe gevolgen zijn. Sommigen daarvan kwamen uit, het pond verloor in één klap 15 procent ten opzichte van de euro, sommigen niet, de werkloosheid is sindsdien alleen maar verder gedaald.

Gevoel van vertrouwen

Deze waarschuwingen waarvan een deel (nog) niet uitkwam heeft een soort vals gevoel van vertrouwen in de economie gewekt. Het maakte het voor bedrijven lastig om openlijk de risico’s van een Brexit te bespreken. Inmiddels is dat geen probleem meer, behalve de werkloosheid staan vrijwel alle signalen op rood.

Lees ook: Deze ondernemer profiteert van Brexit: 'Het toverwoord voor de deal'

De afgelopen drie jaar is het consumentenvertrouwen het gene geweest dat de economie er doorheen trok. Mensen stelden grote aankopen als een auto of huis uit (de groei in huizenprijzen is gezakt van 5 procent in 2016 naar 0,5 procent vorige maand) maar niet de kleinere uitgaven. Sinds begin dit jaar is ook het consumentenvertrouwen gezakt, duidelijk merkbaar in slechtere retailcijfers.

Lastig personeel te vinden

Inmiddels lijkt de arbeidsmarkt ook steeds meer last te krijgen. Niet werkloosheid, zoals in zoveel landen op dit moment is die hier nog steeds erg laag, het is hier –net als in Nederland– lastig om personeel te vinden. Maar, in het Verenigd Koninkrijk was men altijd gewend om gespecialiseerde krachten uit het buitenland te halen. De City of London mag dan wel een financiële wereldstad zijn, de bankiers, traders en brokers die er werken komen ook uit de hele wereld. En die afhankelijkheid van arbeidsimport begint te knellen.

De Financial Times heeft data van LinkedIn opgevraagd over grensoverschrijdende zoektochten naar banen. Was in 2016 het VK nog goed voor 34 procent van alle zoektochten binnen de EU, inmiddels is dat nog maar 25 procent. Talent is sinds het referendum minder geneigd om naar het VK te komen. Uit een onderzoek onder recruiters en HR managers bleek dat 65 procent het nog nooit zo moeilijk vond om vacatures te vullen als de afgelopen 12 maanden. En dat merk je in flink gestegen loonkosten in het bedrijfsleven. Net in een tijd dat bedrijven op iedere cent moet letten.

Voordelen van een Bexit

Het is dan ook niet opvallend dat door politici de voordelen die een Brexit zou hebben inmiddels niet meer in economische termen worden uitgedrukt maar in veel vagere termen als soevereiniteit. Als bedrijven failliet moeten gaan voor soevereiniteit dan is dat het waard. Soevereiniteit gaat boven solvabiliteit, toch?

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details