Video Brexit

Eric Bestebreur over zijn Londense pub na Brexit: 'Personeel vinden groot probleem'

Eric Bestebreur is manager van The Bolton Earls Court. Hij is gastheer van De Ondernemer tijdens de dagen rond Brexit en stelde proeflokaal Rembrandt beschikbaar als interviewlocatie. Eric, ook liefhebber/importeur van speciale bieren, ziet door Brexit een groot probleem ontstaan: personeel.

Interview: Lennard van Otterloo | Video & Edit: Mark van Binsbergen 31 januari 2020

Hij vond ze zonder probleem: jongeren die vanuit diverse landen van de Europese Unie (EU) bijvoorbeeld een half jaar naar Londen kwamen en graag bij The Bolton wilden werken om wat te verdienen. Sinds het referendum en de onzekerheid in de afgelopen drie jaar is die toestroom van werknemers nagenoeg opgedroogd.

Personeel kiest voor Duitsland

Eric Bestebreur heeft nog nooit zo’n slechte decembermaand gehad als die van 2019. Hij moest zijn pub eind vorig jaar regelmatig sluiten omdat hij niet genoeg personeel kon vinden om de pub (bar en restaurant) en de personeelsfeestjes en kerstfeesten in proeflokaal Rembrandt op de eerste etage tegelijk te kunnen organiseren.

Het personeel dat hij eerst zo gemakkelijk vond koos er nu voor om in landen als Duitsland te werken: liever de euro dan het gedaalde pond, en dus vooral betere vergoedingen.

Lees ook: Game On: dit is De Grote Brexit Quiz!

Invoerrechten speciale bieren

Als liefhebber van speciale bieren voorziet hij door Brexit ook minder mogelijkheden om de bieren die hij uit de EU haalde in zijn pub te verkopen. Hogere invoerrechten en een minder gunstige koers van het pond. Voordeel voor de Britten: Eric wijkt al wat vaker uit naar Engelse speciaal-bieren, die ook prima smaken, en ook daar ziet hij een nieuwe ondernemerskans.

De pub van Eric Bestebreur in Londen is op Brexit Night gewoon geopend. ,,Maar ik zie het niet als gelegenheid om iets te vieren. Wie pro-Brexit of pro-EU is en dat wil uitdragen, doet dat maar ergens anders."

Brexit & Business

Het interview met Eric Bestebreur van The Bolton Earls Courtis een aflevering van de videoserie Brexit & Business van De Ondernemer, gepresenteerd door Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo.

Voor meer gesprekken met Nederlandse ondernemers in Londen op de dagen rondom Brexit, ga naar deondernemer.nl/brexit.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.