Blog Brexit

Lennard van Otterloo: ‘Boris Johnson moet Brexit-deal verkopen aan hardliners’

Ik ben van nature een optimist, maar rond de Brexit ben ik de laatste maanden pessimistischer geworden. Niet omdat er geen oplossing gevonden kan worden aan de onderhandelingstafel, wel omdat ik weinig manieren zie waarop Boris Johnson de uitkomst aan zijn hardliners kan verkopen.

Lennard van Otterloo 7 december 2020

Britse Lagerhuis

De Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, staat aan de oever van de Theems. Het paleis is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhuis (House of Commons) en het Hogerhuis (House of Lords).

Laten we wel wezen, Johnson hoeft de uitkomst niet aan het land te verkopen. De laatste opiniepeiling waar de meerderheid van de bevolking de Brexit een goed idee vond, is van december 2016. Inmiddels is een ruime meerderheid van mening dat het achteraf gezien niet zo’n goed idee was. Bij de verkiezingen een jaar geleden stemde 52 procent op partijen die een tweede Brexit referendum voorstelden.

Lees ook: Brexit-expert: 'Boris Johnson heeft baat bij Brexit-ramkoers'

Door werking districtenstelsel meerderheid

Maar, dankzij de vreemde werking van het districtenstelsel heeft Johnson toch een flinke meerderheid in het Britse Lagerhuis. De Lagerhuisleden van de regeringspartij zijn uitgezocht op hun pro-Brexit houding. De mensen die Johnson aan zijn premierschap hielpen zijn grotendeels No Deal-hardliners.

'Een choreografie om Johnson z’n handtekening te laten zetten'

Lennard van Otterloo

Deal moet eruit zien als een heroïsche act

Om de deal aan de hardliners te kunnen verkopen moet het binnenslepen ervan eruit zien als een heroïsche act waar Johnson tegen alle verwachtingen in van alles binnen heeft kunnen slepen. De EU onderhandelaars weten dat ook. Aangezien het in het belang van de 27 EU landen is dat er een deal komt spelen die het spel gerust mee. Als er dus dezer dagen geluiden van pessimisme uit Brussel of de 27 hoofdsteden komt, kan dat prima een spel zijn. Een choreografie om Johnson z’n handtekening te laten zetten.

Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.