Video Brexit

Zo worden twee bedrijven Patrick van der Peet hard geraakt door Brexit

Patrick van der Peet is mede-oprichter van horeca-uitzendbureau Mise en Place en van Gin 1689, twee bedrijven met een belangrijke footprint in het Verenigd Koninkrijk. De ondernemer, woonachtig en werkzaam in Londen, realiseert zich maar al te goed dat Brexit hem onzekere tijden brengt.

Interview: Lennard van Otterloo | Video & Edit: Mark van Binsbergen 2 februari 2020

Brexit Business Gin Patrickvander Peet

Mise en Place is specialist in het uitzenden van horecapersoneel, met name voor studenten die een flexibele bijbaan willen, ook in het Verenigd Koninkrijk (VK). Begonnen in Nederland is het bedrijf inmiddels doorgegroeid naar vijf landen.

Patrick van der Peet runt de Britse afdeling van Mise en Place en verwacht er een lastige tijd. In het video-interview met Brexit-expert/collega-ondernemer Lennard van Otterloo (zie hieronder) vertelt hij onder meer: ,,In Engeland komt zo'n 80 tot 90 procent van al het horeca-personeel uit de EU of daarbuiten. Wij werken veel met studenten, ik denk enerzijds dat de instroom drastisch gaat verminderen, en dat zien we nu al, ook door de devaluatie van het pond. Aan de andere kant denk ik dat door het tekort dat gaat ontstaan, dat een eerlijkere prijs voor horecapersoneel kan gaan betekenen."

'Brexit maakt het voor Nederlands merk moeilijker'

Een ander bedrijf van Van der Peet is Gin 1689, sinds zes maanden verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk. Gin 1689 - vernoemd naar het jaar waarin Koning Willem III werd gekroond tot koning van Engeland, Ierland en Schotland, én groot liefhebber van gin - wordt gemaakt op basis van eeuwenoud recept waar Van der Peet de exclusieve rechten van wist binnen te halen. Het bedrijf won er goud mee bij de Gin Masters in Londen, een hoog aangeschreven internationale competitie.

,,Het is in het VK een competitieve markt voor de gin, het wordt ook wel de Champions League voor de ginmakers genoemd. Het lukt ons aardig, er is veel concurrentie." Door Brexit wordt het moeilijker als Nederlands merk in het VK, voorziet Van der Peet. ,,Onze gin wordt in Schiedam geproduceerd en geïmporteerd naar het VK. Dat gaat impact hebben, wellicht een lagere oplage en hogere prijs."

Brexit & Business

Het interview met ondernemer Patrick van der Peet is een van de afleveringen van de videoserie Brexit & Business van De Ondernemer, gepresenteerd door Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo, opgenomen in Londen.

Voor meer gesprekken met Nederlandse ondernemers in Londen op de dagen rondom Brexit, ga naar deondernemer.nl/brexit.

Lees ook: 'Bestudeer handelsverdrag met Canada', tipt Brexit-expert Sietske de Groot

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.