Podcast

Brexit-column: Waarom Brexit steeds meer op de Titanic lijkt

Wat er op 29 maart, de deadline voor Brexit, gaat gebeuren weet nog niemand, en waar we ons op moeten voorbereiden mogen we niet weten. De vergelijking tussen Brexit en het zinken van de Titanic wordt steeds treffender: het schip zinkt, maar de passagiers worden in het ongewisse gelaten. We moeten ons voorbereiden, maar op wat? (en luister mee naar de podcast, onderaan)

Brexit theresa may column titanic

Lennard van Otterloo | Foto: ANP/EPA 12 februari 2019

Wie het weet mag het zeggen. Het schip vaart door de mist en de passagiers hebben geen idee waar ze zijn. Op de brug weten ze veel meer, maar als ze de passagiers zouden aanraden alvast te kijken waar de reddingsboten zijn zouden ze misschien in paniek kunnen raken.

Titanic

De vergelijking tussen de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk en de Titanic wordt veel gemaakt. Toen Boris Johnson zei: “Brexit means Brexit and we are going to make a titanic success of it” bedoelde hij ‘titanic’ in de letterlijke zin van het woord, reusachtig. De meeste andere vergelijkingen zijn niet zo positief. De band die doorspeelt terwijl het schip zinkt. Een focus op het rechtzetten van de strandstoelen als het schip al overhelt. Of een observatie dat het schip weliswaar volstroomt met water maar dat die ijsberg toch ook flinke schade heeft.

Lees ook: Naderende brexit levert Nederland bedrijven en banen op

Dit land dat, als een van de weinigen in Europa, nooit ten prooi is gevallen aan fascisme, communisme of een recente bezetting, is een schip dat niet kan zinken. De gemiddelde Brit heeft dan weinig vertrouwen in politici, toch vertrouwen ze er ook op dat diezelfde politici het ook deze keer wel oplossen. Helaas, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Geheimzinnigheid

Een complicerende factor zijn de problemen rondom transparantie. DExEU, het ministerie dat klinkt als een computergame maar belast is met het voorbereiden voor het uittreden uit de EU, heeft 230 werkgroepen die zich bezig houden met specifieke voorbereidingen per sector. De analyses waar zij mee werken mogen wij niet zien en details over de voorbereidingen lekken maar mondjesmaat uit. Afspraken met het bedrijfsleven vallen onder een geheimhoudingsplicht. Het zijn vaak dan ook verontrustende vraagstukken. Als we moeten kiezen, geven we dan voedsel voorrang, of toch medicijnen? Normaal gesproken zouden dit soort plannen voor noodscenario’s in vredestijd flinke onrust veroorzaken. Toch staat er bij iedere waarschuwing een reeks extreme Brexiteers klaar om alles af te doen als bangmakerij.

Lees ook: Brexit-column: de onoverkomelijke cultuurverschillen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk

Tijdens de onderhandelingen in 2017 en 2018 was het excuus voor de geheimzinnigheid dat de regering zich niet in de kaarten kon laten kijken. Het zou de onderhandelingspositie ondermijnen. Inmiddels weten we dat ze hun kaarten zelf ook niet konden lezen.

Gisteren waarschuwden een reeks belangenorganisaties uit de voedsel- en agrarische sector dat ze voorlopig niet meer met de overheid wilden samenwerken op gebieden die niets met Brexit te maken hebben. Zij willen nu alle aandacht voor No Deal-voorbereidingen. Twee weken geleden waarschuwden de grootste supermarktketens al dat de supply chain voor de voedselvoorziening in gevaar komt bij een No Deal. De Brexiteers blijven ondertussen roepen: allemaal bangmakerij.

En zo bevinden we ons in een vreemde cocktail van de man en vrouw in de straat die denken dat het hun tijd wel zal duren en een overheid die de stand van zaken liever onder de pet houdt.

Volle kracht achteruit

Een van de weinige aspecten waar we wél objectief de ernst van kunnen inzien zijn de economische cijfers. Bedrijven snoeien nu al vier kwartalen in hun uitgaven terwijl het land een periode van lage werkloosheid doorgaat, een uitzonderlijke combinatie. Buitenlandse bedrijven slaan het VK over, binnenlandse bedrijven stellen investeringen uit. Voor het referendum stond het VK op de 13e plek in de EU qua economische groei, een goede middenmoot. In 2018 was het gezakt tot de 27e plek, net boven Italië. Mensen die het economisch nieuws niet volgen zal het waarschijnlijk pas opvallen bij de grotere ontslagrondes.

Het schip stroomt vol water, wanneer vertellen we het de passagiers?

De wekelijkse online radio-uitzending van De Ondernemer van dinsdag 19 februari (10.00-11.00 uur) op New Business Radio staat geheel in het teken van Brexit. Columnist Lennard van Otterloo komt over uit Londen is dan onze gast in de studio, een aantal andere experts en straks 'betrokkenen' bij de Brexit zullen 'inbellen' en ook hun visie geven over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. De thema-uitzending is live te beluisteren via New Business Radio en vervolgens via onder meer SoundCloud, iTunes en natuurlijk deze website.

Luister hieronder mee met Lennard van Otterloo, een fragment uit de eerste online radio-uitzending van De Ondernemer:

Over Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details