Blog Coronavirus

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'TOGS, NOW, BMKBC, is het allemaal voldoende?

In nauw overleg met ondernemersorganisaties en vakbonden doet het kabinet er alles aan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van de coronacrisis omvallen en mensen hun baan verliezen. Vorige week presenteerde het de eerste twee regelingen, waarschijnlijk deze week volgt de NOW, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, die voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten tot 90 procent. Of het allemaal genoeg is?

Jacco Vonhof | Foto: ANP 30 maart 2020

Jacco Vonhof MKB Nederland

Foto: Guus Schoonewille.

Dat moet nog blijken. Wij houden de vinger in elk geval stevig aan de pols. En of iedereen er altijd blij mee is? Nee, niet als je de ‘verkeerde’ SBI-code hebt en blijkt dat jij met je bedrijf net buiten de boot van een regeling valt. De signalen die we daarover krijgen, nemen we allemaal mee in ons overleg. Zo reageerde het kabinet afgelopen weekeinde razendsnel en positief toen bleek dat winkeliers in de non-food níet onder de regeling TOGS vallen, terwijl ook zij hun omzetten tot bijna nul gereduceerd zien. En dat geldt natuurlijk voor meer bedrijven.

'Deze crisis komen we alleen goed door als we naast in plaats van tegenover elkaar staan.'

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Ondertussen kunnen ondernemers uitstel van belasting krijgen en van rente en aflossing op leningen tot 2,5 miljoen euro. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor hun liquiditeit, maar we moeten óók alvast nadenken over hoe het verder gaat als deze crisis achter ons ligt. Dat ondernemers die zich nu in de schulden (moeten) steken om overeind te blijven, straks niet alsnog kopje onder gaan omdat ze die niet kunnen terugbetalen.

Zo is het ook heel goed dat de overheid met de BMKB borg staat voor overbruggingskredieten, maar met rentepercentages van 8 of 9 procent, lopen de schulden snel flink op. Het zou een slok op een borrel schelen als de overheid de ‘eigen’ BMKB-premie van 3,9 procent alvast fors naar beneden bijstelt. Ook de banken zelf kunnen een duit in het zakje doen.

Lees ook: Lange betaaltermijnen vanwege coronacrisis? Meld dat bij het MKB Loket

Coronacrisis vraagt om coulance en solidariteit

Deze coronacrisis vraagt veel, van iedereen. Zij vraagt wat mij betreft ook en vooral om coulance en solidariteit. Begrip voor elkaars positie, elkaar helpen waar het kan. Ik zie geweldige acties en activiteiten langskomen, bijvoorbeeld om ziekenhuizen en zorgpersoneel te helpen en lokale winkeliers te ondersteunen.

Maar ik zie ook grote concerns die ten koste van hun kleinere leveranciers eenzijdig hun betaaltermijnen oprekken tot (ver) boven de wettelijke termijn. Of grote vastgoedbeheerders die het vertikken hun huurders die vrijwel geen omzet meer hebben, tegemoet te komen.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Grote winkelketens zetten betalingstermijn naar 120 dagen'

Deze crisis komen we alleen goed door als we naast in plaats van tegenover elkaar staan. Met de volksgezondheid op nummer één en de gezondheid van onze ondernemers, medewerkers en economie daar vlak achter.

Beluister hieronder de Corona Update met Jacco Vonhof, over de aanpassingen in de TOGS-regeling:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.