Nieuws Coronavirus

Opsporingsdiensten waarschuwen voor harde aanpak coronafraudeurs

Rechercheurs van de Belastingdienst en de inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid letten extra op fraude met steunmaatregelen tegen de coronacrisis. Het opsporen en oppakken van verdachten heeft prioriteit, laten de instanties weten. Verdachten komen bovendien snel voor de rechter, heeft het Openbaar Ministerie toegezegd.

ANP/De Ondernemer 10 april 2020

Rutte dejong maatregelen fraude

Premier Rutte en minister De Jong tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP

Om bedrijven, werknemers en zzp'ers te helpen de coronacrisis te doorstaan, heeft het kabinet voor tientallen miljarden steunmaatregelen getroffen. Ondernemers kunnen loonsubsidie en compensatie voor geleden schade aanvragen, belastingregels zijn versoepeld en kredieten verruimd.

Maar omdat dat op stel en sprong moest en er geen tijd was voor waarborgen tegen fraude, kunnen kwaadwillenden eenvoudig misbruik maken van de regelingen, erkent het kabinet. De verantwoordelijke bewindslieden deden daarom al meermaals een klemmend beroep op de eerlijkheid en het fatsoen van de Nederlanders.

''Fraude benadeeld werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben''

FIOD en Opsporingsdienst van de Inspectie SZW

Fraude is onacceptabel

De FIOD en de Opsporingsdienst van de Inspectie SZW ,,geven prioriteit aan het opsporen en oppakken" van mensen die aan die oproep geen boodschap hebben, waarschuwen ze. De politie, toezichthouders en private partijen helpen daarbij. Zij geven aanwijzingen voor fraude door aan de diensten.

,,Fraude is onacceptabel", benadrukken de FIOD en de Inspectie SZW. Ze wijzen erop dat zulk gedrag "werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben, benadeelt. En daarmee benadeelt het de hele maatschappij." De diensten roepen mensen die anderen van fraude verdenken op om daarvan melding te maken.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.