Nieuws Horeca

KHN-afdelingen staan achter Onverdeeld Open en eisen afschaffen van coronatoegangsbewijs

Ruim vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roepen in een persbericht op tot het afschaffen van het coronatoegangsbewijs (ctb). De afdelingen scharen zich daarmee achter Onverdeeld Open. Deze actiegroep haalde sinds vorige week ruim 700.000 handtekeningen op en pleit voor het direct afschaffen van het ctb in alle vormen.

Van onze redactie 8 februari 2022

Personeel qr code checken toegestaan

Zo zien de KHN-afdelingen de toekomst: volle kroegen, zonder ctb. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

'Horeca is politieagent geworden in plaats van gastheer'

In het persbericht zeggen de horecaondernemers dat het gastheerschap één van de belangrijkste kernwaarden is om succesvol te kunnen ondernemen. ,,De horeca is de huiskamer van de samenleving, waar iedereen welkom is en zich ook welkom zou moeten voelen.

Door invoering van de ctb heeft het gastheerschap een andere betekenis gekregen. We moeten gasten weigeren als ze geen geldig ctb kunnen laten zien, we zijn controleur of politieagent geworden in plaats van een gastvrouw of -heer die gasten een warm welkom heten."

Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

'Effect ctb is stuk kleiner door omikronvariant'

Volgens de lokale KHN-afdelingen is het effect op het beperken van de verspreiding van het virus in de samenleving door middel van een ctb een stuk kleiner geworden door de intrede van de omikronvariant.

,,Een belangrijke verklaring voor de beperkte effectiviteit van 3G is de afnemende bescherming van vaccinatie tegen besmetting met de omikronvariant. Daarnaast wordt ook duidelijk dat het coronavirus endemisch zal worden. Hierdoor is een ctb niet meer van deze tijd en kan deze tijdelijke maatregel ook zo snel mogelijk worden afgeschaft."

Lees ook: Kabinet lijkt corona-teugels volgende week fors te laten vieren, wel met coronapas

De horecaondernemers pleiten er daarom voor de horeca te laten doen waar deze bedrijfstak goed in is. ,,En dat is gasten op een veilige manier ontvangen en ze een beleving aanbieden. Horeca is beleven, proeven, ruiken en voelen voor iedereen."

Onverdeeld Open

Een groep met onder meer ondernemer Duncan Stutterheim, cabaretier Guido Weijers en voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer pleit onder de naam Onverdeeld Open voor het direct afschaffen van het coronatoegangsbewijs in alle vormen. Zij menen dat nu de omikronvariant het overneemt, de QR-code nog minder nut heeft en een nog grotere inbreuk vormt op grondrechten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws