Nieuws Maatregelen

Organisator grootste indoor hardstyle event ter wereld toont veerkracht met unieke livestream

En weer kon er een dikke streep door alle evenementen toen demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge precies een week geleden de aangescherpte coronamaatregelen aankondigden. Een harde klap in het gezicht van Jonas Schmidt. De creative director van Q-dance was al maanden in voorbereiding op Qlimax, misschien wel ’s werelds grootste indoor hardstyle event, dat plaats zou vinden in GelreDome. Maar hoe groot de tegenslagen ook zijn, Schmidt en zijn mensen bewijzen over bijzondere veerkracht te beschikken.

Robbert Daalder 19 november 2021

Qdance qlimax hardstyle event livestream persconferentie premier mark rutte hugo jonge

Q-dance twijfelde geen moment toen corona het live-event Qlimax in GelreDome om zeep hielp en zette alle zeilen bij om een unieke livestream te produceren. Foto: Menno van der Veen

Noem het gerust een mission impossible: in minder dan een week tijd een livestream opbouwen waar honderdduizenden mensen van over de hele wereld van kunnen genieten. Toch twijfelde Schmidt geen moment om de uitdaging aan te gaan toen Rutte en De Jonge het slechte coronanieuws naar buiten brachten.

Jonas, ik kan me voorstellen dat jullie dag en nacht werken om alles op tijd klaar te hebben.

,,Dat klopt. Ik lag vanochtend om 05.30 uur in mijn bed, maar wel met een tevreden gevoel. De Q in Q-dance staat voor quality en staat dus hoog bij ons in het vaandel. We hebben daarom een goede locatie in Amsterdam gevonden om de livestream op te nemen. Omdat wij nachtdieren zijn, moet dit allemaal in het donker gebeuren. ’s Nachts dus. En dan beland je dus ook pas laat in bed. Dat alles door corona ad hoc moet gebeuren, speelt natuurlijk ook mee. Het is allemaal te technisch om uit te leggen, maar mede door de toevoeging van augmented reality kunnen we onze streamers iets heel bijzonders bieden.”

"Ik zag eindelijk weer eens een artiest lachen en genieten van het creatieve proces dat gaande is. Het blijft prachtig om een showcrew gezamenlijk een kunstvorm te zien creëren"

Jonas Schmidt, creative director Q-dance

Hoe groot was de klap voor jou toen je hoorde dat Qlimax in GelreDome niet door kon gaan?

,,Ik heb de laatste weken als een soort van schizofreen persoon geleefd. Daarmee bedoel ik dat ik op het ene moment met al mijn liefde aan Qlimax aan het bouwen was, maar op het andere moment in de stress kon schieten bij de gedachten dat verscherpte maatregelen alles weer zouden verzieken. Dat dit ook daadwerkelijk gebeurde, was natuurlijk geen donderslag bij heldere hemel. We hadden dan ook al wat scenario’s op de plank liggen waar de livestream het voorbeeld van is. Neemt niet weg dat ik afgelopen dinsdag met een grote boog om kantoor ben gereden. Ik kon het echt even niet opbrengen. En dat is oké. Boosheid en verdriet mag er ook zijn. Ik heb die dag vrij genomen om er vanaf woensdag weer volop tegenaan te kunnen gaan.”

Kan de livestream van morgen als een stevige pleister op de wond dienen?

,,Dat deed het gisteren eigenlijk al. Ik zag eindelijk weer eens een artiest lachen en genieten van het creatieve proces dat gaande is. Het blijft prachtig om een showcrew gezamenlijk een kunstvorm te zien creëren. Het brengt iets dat op voldoening lijkt omdat honderdduizenden mensen over de hele wereld bij elkaar zullen komen om samen van de livestream te genieten. Toch kan het uiteindelijk niet op tegen het gejuich en de energie die ontstaat wanneer je met elkaar op een event in het stadion bent.” Tekst gaat verder onder de foto.

Medewerkers van Q-dance zijn de afgelopen week in Amsterdam druk bezig geweest met het bouwen van een kunstzinnig podium. Foto: Menno van der Veen

Lees ook: Oproep evenementenbranche: 'Kabinet, baseer beleid op de feiten!'

De overheid heeft gezegd de evenementenbranche volledig te zullen compenseren. Wat doet die berichtgeving met je?

,,Het viel te verwachten dat ze hiermee zouden komen, maar het voelt als een zoethoudertje. Als het uiten van een goed gebaar waarna de politiek snel weer verder kan met andere zaken. Die steun klinkt leuk, maar voor ons is het te complex om het in z’n totaliteit te kunnen verzilveren. Ik wil dat er een duidelijk pad komt dat wij in deze branche kunnen volgen. Ik wil dat er met ons wordt gepraat. Dance-events behoren tot de belangrijkste exportproducten die Nederland heeft, maar die erkenning is ver te zoeken."

Wat moet er volgens jou gebeuren om het tij te doen keren?

,,Haha, ik weet ondertussen ook niet meer hoe de nabije toekomst van de branche eruit ziet. Misschien moeten we wel weer met z’n allen de straat op voor een protestmars. Er moet iets veranderen. De bezoekers van onze events zijn tussen de 18 en 25 jaar oud en hebben recht op leuke dingen in het leven. Maar in plaats daarvan gaat het bij wijze van spreken al twee jaar lang over de dood. Alle goede testresultaten die Testen voor Toegang in zeven maanden tijd heeft opgeleverd, werden met het grootste gemak over boord gegooid omdat we ons vaccin hadden gekregen. De clubs konden weer open en amper drie weken later zaten we nog dieper in de shit dan we eerder al zaten. Dit voelt allemaal alsof je een spel speelt waarvan de spelregels maar blijven veranderen. Dat is niet te doen.” Tekst gaat verder onder de foto.

Een beeld uit de nacht van donderdag op vrijdag: medewerkers van Q-dance die een livestream produceren. Foto: Menno van der Veen

Lees ook: Evenementenbranche: 'Verlies van moraal en talent reëel bij aanscherpen maatregelen'

Hoe zorg je ervoor dat jouw mensen telkens weer de motivatie vinden om opnieuw aan een event te beginnen?

,,Ik ben erachter gekomen dat de spirit het grootste goed is dat wij in deze branche hebben. Door alle tegenslagen is het soms moeilijk om die in leven te houden, maar de drang naar het maken van gezamenlijke kunstwerken en de voldoening die daaruit kan voortkomen, overwint alles. Dat zorgt ervoor dat wij niet bij de pakken neer gaan zitten, maar op dit moment iets heel bijzonders aan het bouwen zijn.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws