Nieuws Financiën

Chauffeurs zijn niet aan te slepen

Het Groene Hart is van oudsher een regio met veel transportbedrijven, denk maar aan Snel in Woerden, Steenbergen in Bodegraven en Koolwijk in Bergambacht. De transporteurs hebben nu een ding gemeen: ze zoeken personeel.

Peter van den Belt | Foto: RIANNE DEN BALVERT 6 juni 2017

Vrachtwagen Chauffeur Snel Rianne den Balvert

Meer omzet betekent meer vervoer

Volgens het UWV liggen er in Midden-Holland en West-Utrecht volop kansen voor zowel chauffeurs als planners. Het aantal vacatures voor chauffeurs steeg in Midden-Holland van 60 in 2012 naar 240 in 2016, in Rijnland van 140 naar 490 en in Midden-Utrecht van 370 naar 1380. En ze zijn lang niet allemaal vervuld. ,,Het gaat duidelijk goed met de economie en meer omzet bij bedrijven betekent meer vervoer'', laat het UWV weten.

Moeilijker om vacatures te vervullen

,,Het gaat nog wel, maar het is niet zo makkelijk meer als het geweest is'', zegt Piet Koolwijk van het gelijknamige bedrijf uit Bergambacht. Koolwijk heeft 85 chauffeurs op de weg, maar de laatste maanden is het moeilijker geworden om vacatures te vervullen. ,,We hebben nog wel een paar mensen nodig.''

Vraag alleen maar groter

,,De vraag zal alleen nog maar groter worden'', voorspelt Jaap Quist van Steenbergen Transport in Bodegraven. ,,Bij een hoop bedrijven is de gemiddelde leeftijd van chauffeurs hoog. Die mensen moeten straks allemaal vervangen worden.'' Voor het beroep van chauffeur worden zowel jongeren als zij-instromers gevraagd. Voor driekwart gaat het om chauffeurs voor binnenlandse ritten.

Lees ook: Banenplan transportsector helpt timmerman op de truck

Krapte bij invalkrachten en nachtchauffeurs

Connie Helsloot, hoofd personeelszaken bij Snel in Woerden, zegt dat de vaste vacatures nog wel makkelijk opgevuld worden. ,,We hebben niet zo zeer een krapte bij chauffeurs, maar wel bij planners en bij invalkrachten voor de zomerperiode. Nachtchauffeurs zijn ook moeilijk te vinden en bij invalkrachten voor de zomer hadden we vorig jaar al een probleem.'' Hoe dat komt: ,,Iedereen die wil rijden is nu wel zo'n beetje aan het werk.''

De leeftijd van chauffeurs is hoog, de vraag zal alleen maar groter worden.

Jaap Quist