Nieuws Financiën

Overheid neemt taak banken over en komt met speciale financiering voor mkb

Terwijl de banken tot ongenoegen van MKB-Nederland het midden- en kleinbedrijf links laten liggen, neemt de overheid de financieringstaak over. Invest-NL, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Europees Investeringsfonds lanceerden een fonds gericht op het mkb. Invest-NL-baas Wouter Bos spreekt van marktfalen.

Redactie 16 juli 2021

Wouter Bos van Invest NL komt op voor mkb

Wouter Bos constateert dat het in Nederland voor veel mkb-ondernemers moeilijker is om financiering te krijgen dan in andere landen. Foto: ANP

Het fonds, met de naam Dutch Alternative Credit Instrument (Daci), krijgt een omvang van 200 miljoen euro. DACI verstrekt dit geld aan niet-bancaire financiers, die op hun beurt het Nederlandse mkb financieren.

Invest-NL en Economische Zaken en Klimaat brengen elk 50 miljoen euro in en de rest komt van het Europees Investeringsfonds. Wouter Bos, ceo van Invest-NL: ,,Daci komt met de broodnodige steun om de non-bancaire financieringssector verder te versterken en te laten groeien. Door financieringsmogelijkheden uit te breiden naar alternatieve kredietleveranciers kunnen meer bedrijven worden bereikt en flexibelere financieringsoplossingen worden ontwikkeld, op maat gemaakt naar de behoeften van kleine bedrijven.”

''De markt kan het kennelijk niet alleen af en dus kijken wij of we kunnen helpen. Niet door zelf die kleine financieringen te verlenen, dat kunnen anderen veel beter dan wij''

Wouter Bos, ceo Invest-NL

Volgens de betrokken staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, brengt het nieuwe fonds twee partijen samen die elkaar nodig hebben om verder te komen: groeiende ondernemingen en alternatieve financiers. ,,Alternatieve financiers willen geld stoppen in groeibedrijven, maar hebben moeite om aan voldoende financiële middelen te komen. Aan de andere kant staan gezonde bedrijven die graag verder willen groeien, maar daar geen geld voor hebben. Dan gaat het om bedragen tot ongeveer 2 miljoen euro. Daci helpt fondsmanagers een handje om aan voldoende middelen te komen, zodat Nederlandse midden- en kleinbedrijven verder kunnen groeien.”

Tweede investeringsfonds voor mkb

Daci is overigens het tweede fonds dat de overheid binnen een jaar opzet om het (innovatieve) mkb te financieren. Eerder werd het Dutch Future Fund (DFF) opgezet. Ook dit is ook een ‘fonds-van-fondsen-initiatief’ dat erop gericht is de toegang tot financiering te verbeteren voor het mkb. In DFF is door Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (een dochteronderneming van de Europese Investeringsbank) 300 miljoen euro gestopt.

Lees ook: Invest-NL trekt buidel: 300 miljoen voor mkb

Wouter Bos spreekt van marktfalen

In een toelichting ligt Bos de stap richting het mkb toe. Hij zou toch met Invest-NL energietransitie en risicovolle projecten gaan financieren? Hij constateert dat het in Nederland voor veel mkb-ondernemers moeilijker is om financiering te krijgen dan in andere landen: er is sprake van marktfalen.

,,Je ziet dat het voor banken best duur is om voor kleinere financieringen een nieuwe kredietrelatie aan te gaan. En we weten dat al dit soort effecten in tijden van economische neergang of crisis alleen maar sterker worden. De markt kan het kennelijk niet alleen af en dus kijken wij of we kunnen helpen. Niet door zelf die kleine financieringen te verlenen, dat kunnen anderen veel beter dan wij. Maar wel door die anderen te financieren zodat zij beter in staat zijn op de markt voor kleinere non-bancaire financieringen hun werk te doen.”

Lees ook: Ondernemen in meest mkb-vriendelijke gemeente Rijssen-Holten: hoe is dat?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws