Dik drie jaar geleden opende eigenaar Chopin Cai het wereldrestaurant in het centrum van Ede, in het voormalige pand van warenhuis V&D. De horecagelegenheid bestaat uit zeven enorme eetzalen (allemaal met een ander continent als thema), die allemaal zijn verbonden met een grote, open keuken. Gasten kunnen daar onbeperkt eten; variërend van pizza en pasta tot sushi en wok.
Lees ook: Maker eerste Nederlandse thuisbatterij haalt 2 miljoen op voor ‘bestrijden netcongestie’
Het concept werkt als een tierelier, zegt Cai. Bezoekers komen van heinde en verre. Er is echter een keerzijde: het stroomverbruik is tijdens de piekuren - zo tussen vijf uur ’s middags en tien uur ’s avonds - veel hoger dan in 2021 contractueel vastgelegd bleek te zijn met stroomleverancier Liander.
,,Dat is maximaal op 50 kilowatt vastgesteld”, vertelt Cai. ,,Tijdens piekuren halen we de 250 kilowatt, soms zelfs nog meer. Vijf keer zoveel als toegestaan dus.”
Duurzaam in plaats van dieselaggregaten
En vanwege een overvol stroomnetwerk (ook wel netcongestie genoemd) mag dat niet, stelt Liander. ,,We geven drie waarschuwingen”, vertelt een woordvoerder van de energieleverancier. ,,Als dat niets oplevert, zijn we gedwongen om juridische stappen te ondernemen.”
En dat is zuur voor Cai, die drie jaar geleden juist een duurzame horecagelegenheid wilde openen. Dus geen gas, geen dieselaggregaten, maar wél stroom. ,,Precies zoals de overheid het wil”, verzucht de horecaman.
,,Van netcongestie had ik toen nog nooit gehoord. Wie wel? Doordat de overheid zó inzet op verduurzaming - kijk alleen al naar alle elektrische auto’s die met overheidssubsidie op de markt komen - is nu het elektriciteitsnetwerk vol. Ja, dat kun je de overheid wel kwalijk nemen.”
Lees ook: Jan mocht niet meer stroom gebruiken en dat zette een rem op zijn bedrijf: dit is zijn oplossing
Risico op storingen
De woordvoerder van Liander vertelt dat tot een paar jaar geleden bij een te hoge piekbelasting het contract naar boven toe werd bijgesteld. ,,Dat was toen nog geen probleem omdat er voldoende ruimte was. Nu kan dat simpelweg niet meer. Als we dat wél zouden toestaan, dreigt het netwerk overbelast te raken. Dat kan tot storingen leiden. En daar is niemand bij gebaat.”
Cai zoekt ondertussen naar alternatieven. ,,Een mogelijkheid was de aanschaf van een enorme accu, die me één miljoen euro zou kosten. Die moet echter weer worden aangedreven door een dieselaggregaat. Dan zou ik van een duurzame zaak weer teruggaan naar een restaurant met een behoorlijke uitstoot. Dat lijkt me de omgekeerde wereld.”
Hoe nu verder? Cai weet het niet. ,,Ik loop al dertig jaar mee in de horecawereld, ben gewend om voor ieder probleem een oplossing te vinden. Maar heel eerlijk: die zie ik nu even niet.” Hij voerde al gesprekken met de gemeente Ede en ook Liander wil meedenken aan een oplossing, verzekert een woordvoerder. ,,Maar ik wil tegelijkertijd ook benadrukken dat de realiteit nu eenmaal niet anders is: het netwerk zit écht helemaal vol.”