La Coquerie heet het bedrijf van Jan Ros. Op industrieterrein IJsseloord I in Arnhem produceren de 35 medewerkers quiches, soepen en maaltijden. Deze kant-en-klaar gerechten vinden hun weg naar onder meer supermarkten in binnen- en buitenland. De onderneming groeit goed, met 30 procent per jaar, aldus het AD.
Het Arnhemse bedrijf bereidt die maaltijden nu ruim een jaar in elektrische ovens, de gasovens werden vervangen. Kort na die vervanging kwam de brief van Liander. De maaltijdbereider gebruikt meer elektriciteit dan contractueel toegestaan en moest een paar tandjes terugschakelen.
Als het rode licht gaat branden in het bedrijf, dan pakt de batterij het over
Jan Ros La Coquerie
Met zonnepanelen op het dak, grote batterijen en een energiemanagementsysteem weet Ros nu de pieken in het stroomnet te reguleren. Er is een soort stoplichtsysteem gekomen. ,,Als het rode licht gaat branden in het bedrijf, dan pakt de batterij het over.”
De oplossing kostte hem een paar centen: 500.000 euro. Best veel geld, vindt Ros zelf ook. Maar hij wilde niet afwachten totdat de problemen op het stroomnet zijn opgelost. Want het elektriciteitsnet is voorlopig op slot, is de boodschap van de netbeheerders Tennet en Liander.
Lees ook: Ondernemers komen samen met oplossing voor overvol stroomnet: ‘Zo blijft ondernemen mogelijk’
Dertig pagina’s vol tips en ideeën tegen netcongestie
Die netcongestie is een ramp voor ondernemers die met hun bedrijf willen groeien. Daarom is er nu een praktische handleiding van meer dan dertig pagina’s vol met tips, ideeën en maatregelen voor ondernemers. Met oplossingen die ze zelf in de hand hebben, zoals Jan Ros die ook nam.
De Gelderse gedeputeerden Ans Mol (Klimaat en Energie) en Helga Witjes (Economie) zijn blij met de ‘gereedschapskist’. ,,Met deze handreiking laten we in Gelderland zien wat er wél kan. Want we begrijpen hierin de zorgen van het Gelderse bedrijfsleven. We werken en bouwen aan het energiesysteem van de toekomst, maar tegelijk moeten we de (energie)oplossingen vinden voor de problemen van vandaag.”
Lees ook: Nieuwe bedrijfshal, maar geen stroom; toch heeft deze ondernemer nog geluk
Leergeld betaald
Jan Ros noemt de handleiding ‘fantastisch’. ,,Als ik deze handreiking eerder had gehad, dan had ik minder leergeld betaald. Zo had ik in eerste instantie twee te kleine batterijen aangeschaft die aan het eind van de dag leeg waren. Ik weet daarom zeker dat andere ondernemers er veel aan zullen hebben.”
De hulplijn is ontwikkeld op initiatief van de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord in samenwerking met ondernemersorganisaties VNO-NCW Midden en MKB Nederland, Programma Verduurzaming Bedrijfsterreinen Nederland en ongeveer veertig experts.