InnovatieGroei

Distilleerderij van Paul wordt dertig keer zo groot: ‘We gaan van 6.000 liter per jaar naar 180.000 liter’

Paul den Dulk en zijn echtgenote Maria de Sena Neves in wat nu nog een microdistilleerderij is. Foto: Fred Libochant/DCI Media West
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Je bent er voorbij voordat je het door hebt. Cley Distillery ligt verscholen aan de Overschiese Kleiweg, luttele meters voorbij korenmolen De Speelman. Geen reclamebord, niets. Ondertussen borrelt daar in de schuur een heleboel. Connaisseurs weten wat, het grote publiek nog niet maar dat zal niet lang meer duren.

Paul den Dulk (‘volgende week word ik 51’) was als levensmiddelentechnoloog actief in de visvervangende producten. Op zijn vrije vrijdag was hij thuis aan het brouwen. Dat begon met bier maar gaandeweg stapte hij over naar whisky, zijn favoriete drank. ,,Zo groot is dat verschil niet’’, legt hij uit in het AD. ,,Je maakt in beide gevallen uit mout en water een beslag. Bij whisky blijft de hop achterwege.’’ En zo zag microdistilleerderij Cley in 2015 het levenslicht.

Lees ook: Mexicaans erfgoed met scheut female empowerment: zo wil LALA tequila Europa veroveren

Lees verder onder de advertentie

Cley Distillery barst uit haar voegen

Micro kun je ondertussen wel weglaten. Want de distilleerderij barst anno 2023 uit haar voegen: er kan geen vat meer bij in de Overschiese schuur. Aan de vraag kan Cley al een poos niet meer voldoen. Vorige zomer zaten hij en zijn echtgenote Maria de Sena Neves (nu 56) in de tuin na te denken over de toekomst: ‘Laten we het hierbij of gaan we met Cley verkassen?’ Ze hakten de knoop door en besloten te gaan voor uitbreiding.

Op Funda ontdekten ze de Roobol Stee, een bouwmanswoning met paardenstal en graanschuur uit 1904 aan de Charloisse Lagedijk. Bedenktijd had het echtpaar niet nodig. Sinds juni van dit jaar is dit pand in zijn bezit en heeft het met een bestemmingswijziging naar distilleerderij een officiële go van de gemeente.

We worden dé whisky-experience van Nederland

Paul den Dulk

Dertig keer zo groot

Nederland telt momenteel 53 geregistreerde bedrijven die whisky brouwen. Zo’n 45 zijn er kleiner dan het huidige Cley. ,,Van ons formaat heb je er een stuk of vijf, zes. Dan heb je er een paar die een maatje groter zijn.” Zuidam Distillers uit Baarle-Nassau is met Millstone in volume de grootste. Nog wel. Na de verhuizing is Cley dertig keer zo groot als nu. ,,We gaan van 6.000 liter per jaar naar 180.000 liter.’’

Lees verder onder de advertentie

Of Cley daarmee Millstone verslaat, dat valt nog te bezien. ,,Het is maar hoe je het bekijkt. Onze gerst wordt natuurinclusief verbouwd op vaste velden in het Buijtenland van Rhoon. Dat maakt dat onze whisky een extra claim mag dragen, die van single estate. Binnen dat segment is Cley straks veruit de grootste. Er komt een slijterij bij, een terras en op zolder een grote ruimte voor proeverijen. We gaan barbecues organiseren. Van alles. We worden dé whisky-experience van Nederland.”

De Roobol Stee in Rotterdam-Zuid wordt een whiskydistilleerderij die haar weerga niet kent. Foto: Privéfoto

In november start crowdfunding

Onderscheiden doet Cley zich onder meer door twee vaten te gebruiken. ,,De eerste drie jaar rijpt de whisky op ex-bourbon vaten van Amerikaans eiken van 200 liter. Daarna hevelen we de whisky over naar vers gebrande New Virgin Oak, vaten van 65 liter. Dat verschroeide hout in een kleiner oppervlakte geeft onze whisky meer kleur en geur. Klanten vinden onze whisky heel volwassen voor zijn leeftijd.”

Lees verder onder de advertentie

Sinds september is Den Dulk niet langer betrokken bij Novish, zijn volle focus ligt bij Cley. Daarmee is hij er nog niet. Er is geld nodig om de Roobol Stee productieklaar te maken. Die operatie loopt mede door de overname en plaatsing van twee enorme Schotse koperen ketels van 7000 en 5000 liter flink in de papieren. ,,Je praat al gauw over anderhalf miljoen euro.” In november start Cley met een crowdfunding. Zodra het benodigde geld binnen is, duurt het nog een dik jaar voordat het zover is. ,,Ik schat in dat we in mei 2025 opengaan.”

Lees ook: Duurzame Brabantse scale-up Bus Whisky start nieuwe investeringsronde