Nieuws Duurzaamheid

Tienduizend euro startkapitaal voor modestudenten na bedenken luchtzuiverende stof

De Meester Koetsier Entrepreneur Award van dit jaar gaat naar Sara Al-Sarayfi en Lotte Berbers, studenten aan TMO Fashion Business School. Zij zijn de bedenkers van een luchtzuiverende stof. Met hun bedrijf WORXY, een samenvoeging van work en oxygen, willen de studenten in eerste instantie de markt van bedrijfskleding veroveren. De gewonnen prijs van 10.000 euro startkapitaal moet hen daarbij gaan helpen.

Van onze redactie 8 juli 2022

WORXY mode fashion prijs TMO luchtzuiverende kleding

Winnaars Sara Al-Sarayfi en Lotte Berbers met hun prijs.

De vakjury van de Meester Koetsier Award bestempelde WORXY als het winnende businessconcept vanwege het innovatieve en oplossende karakter én vanwege de wetenschappelijke onderbouwing van hun innovatie. WORXY is een stof die schadelijke materie omzet in klimaatneutrale, onschadelijke gassen, die voor een betere luchtkwaliteit zorgen. Bedenkers Sara Al-Sarayfi en Lotte Berbers richten zich in eerste instantie op werkkleding. ,,De impact daarvan is veel groter. Werkkleding is vaak verplicht, gewone fashion natuurlijk niet. De markt van werkkleding is enorm.”

Over de samenstelling van de stof willen de studenten nog niet te veel kwijt. ,,Alleen dat het ontwikkeld is met medewerking en de adviezen van professoren en promovendi van de Universiteit Twente en de TU Eindhoven. In hun laboratoria is de stof ook getest.”

Zuiveren met kleding in plaats van vervuilen door kleding

Het idee voor WORXY ontstond in het onderzoekssemester van de opleiding. ,,Wij worden gestimuleerd om na te denken over innovatieve oplossingen voor problemen. Niet sec mode-gerelateerd, maar veel breder. Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat Nederland samen met Noord-Italië aan de top staat qua luchtvervuiling. We hadden die uitkomst niet verwacht. Met die wetenschap en natuurlijk de relevantie en actualiteit van het onderwerp zijn we gaan nadenken over oplossingen die de modebranche kan bieden. We zijn gestart met corporate fashion, maar ons concept kan uitgerold worden naar alle soorten fashion.
"

De inkt van de prijzencheque is nog nat, maar Sara en Lotte laten er geen gras over groeien. Met een innovatieve spinnerij in België gaan ze verder met de ontwikkeling van de stof, er staan gesprekken gepland voor pilot-samenwerkingen met de grote producenten van werkkleding en een patent is in voorbereiding. ,,Deze prijs gaat absoluut bijdragen aan het realiseren van onze ambities en dromen: het zuiveren van lucht met kleding in plaats van vervuilen dóór kleding."

Lees ook: ZandZwiffer bedenkt geniale oplossing voor stratenmakers

En waar staan de twee over vijf jaar? ,,Dan hopen we dat WORXY internationaal is doorgebroken en dat wij anderen hebben geïnspireerd met het vinden van innovatieve oplossingen voor een betere en gezondere wereld.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws