Nieuws Groei

Reyer werd al op zijn 12de eigen baas: ‘Bedrijfsauto is een krot van een bak’

Vorig jaar nam Reyer Zwanenburg uit Haastrecht op 12-jarige leeftijd dertig legergamepistolen over en werd hij al zeer vroeg eigen baas. Hoe gaat het nu met hem? ,,Er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rondt en maakt wél reclame.”

Jan Bogaards (AD) 3 augustus 2022

Reyer Zwanenburg gamepistolen

Reyer Zwanenburg heeft zijn business in laserguns inmiddels uitgebreid naar 31 stuks. Foto: Sandra Zeilstra

,,In het AD las ik een stukje over Rens Zuiderwijk. Hij vertelde over zijn eigen lasergamebedrijf, dat hij meerdere vestigingen had, maar ook dat hij iemand zocht om verder mee uit te breiden”, vertelt Reyer aan het AD over hoe het vorig jaar allemaal begon.

,,Ik heb daar dírect op gereageerd. Het leek mij al heel lang leuk om een eigen bedrijf te beginnen en nu zag ik een kans. Ik ging solliciteren en even later zat ik al bij de Kamer van Koophandel om mij aan te melden. Ze zaten wel een beetje gek te kijken ja, toen ik kwam binnenlopen. Ze vinden het bijzonder omdat ik nog jong ben. Maar als je mij beter kent, weet je dat ondernemen bij mij past. Waar dat vandaan komt? Mijn opa. Hij heeft een juwelierszaak gehad en is pas sinds een paar jaar gestopt.”

''Met een bijbaantje weet je wat je hebt, bij mij verschilt dat natuurlijk. Ik heb nu twee heel rustige weken, terwijl ik in de afgelopen drie weken vijftien klanten heb gehad''

Reyer Zwanenburg, piepjonge ondernemer

Ook aan de BTW-afdracht en omzetbelasting zullen tieners niet ontkomen

Nu neemt zijn kleinzoon het ondernemersstokje al vroeg over. Financieel gelden voor tieners dezelfde regels als voor volwassenen. Dus ook aan de BTW-afdracht en omzetbelasting zullen tieners niet ontkomen. Vorig jaar vertelde de Haastrechter in een interview in het AD: ,,Tot 20.000 euro betaal je niet zoveel omzetbelasting en ik verwacht in goede maanden zo’n 500 euro te gaan verdienen.” Die vijfhonderd euro was misschien een beetje te stellig, blikt hij nu terug.

,,Ik doe het niet voor het geld. Ik doe het uit passie en om klanten blij te maken. Met een bijbaantje weet je wat je hebt, bij mij verschilt dat natuurlijk. Ik heb nu twee heel rustige weken, terwijl ik in de afgelopen drie weken vijftien klanten heb gehad. Toen was het juist weer heel druk. Er is zeker een stijging ten opzichte van vorig jaar, maar vijfhonderd euro per maand was wat optimistisch. Ik ga nu even niks over geldzaken zeggen. Mijn franchisehouder heeft de guns gekocht en onderhoudt de website in ruil voor een deel van de winst.”

Lees ook: Jonge ondernemers van 9, 11 en 15 runnen online bedrijf: van sieraden tot kaarsen

Een gun kost 5,70 euro, dan krijg je er ook een uitleg en targets bij

De klanten van Reyer kunnen in totaal dertig ‘guns’ huren. Een ruimte moeten ze zelf zoeken. ,,Maar daar zijn heel veel mogelijkheden in. Pas had iemand een grachtenpand in Gouda helemaal omgebouwd. Dat zijn natuurlijk de leuke verhalen. Het wordt ook veel in scholen gedaan, of in een boerderij. Een gun kost 5,70 euro, dan krijg je er ook een uitleg en targets, doelen waar je op kunt schieten, bij. En ik heb ook VIP-maskers. Dat zijn maskers die je op je hoofd kunt zetten om op te mikken. Dat is een superleuke groepsactiviteit.”

En steeds meer mensen weten hem te vinden. Hoewel hij hier en daar wat reclame maakt, weet hij soms niet eens waar de klanten vandaan komen. ,,Zo was er laatst een senioren volleybalteam die met z’n allen spullen kwamen huren. Sommigen waren denk ik al zestig! Hoe ze bij mij terecht komen? Dat weet ik niet. Soms zet ik wel wat op Facebook of Instagram. En oh ja, er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rond en maakt wél reclame. Dan hoor je: hé, ik kwam je auto nog tegen! Wat ze uiteindelijk naar mij heeft geleid, weet ik niet.”

''Als mijn studie straks teveel van mij vraagt, kan mijn broertje het misschien gaan overnemen. Dat zou leuk zijn''

Reyer Zwanenburg, piepjonge ondernemer

'Dit staat wel echt lekker op mijn cv. Je kan laten zien dat je het in je hebt'

Hoe Reyer zijn toekomst in gaat vullen, is voor hem nog onduidelijk. Momenteel is het zomervakantie en maakt hij zich op voor zijn derde jaar op de middelbare school. ,,Ik zie het allemaal wel”, vertelt hij. ,,Ik ben eigenlijk ook heel blij dat ik al zo vroeg ben begonnen. Dit staat wel echt lekker op mijn cv. Je kan laten zien dat je het in je hebt”, vertelt de scholier van het Coornhert Gymnasium in Gouda. Maar, wil hij eigenlijk ooit nog wel voor een baas werken?

Na een lange stilte: ,,Als hij leuk is, wil ik dat wel. Maar zelf dingen kunnen beslissen vind ik het leukste wat er is. Ik weet nu nog niet wat ik wil gaan doen qua opleiding. Ik ben 13 jaar en denk dat ik vanaf volgend jaar meer informatie krijg op school over mijn toekomst. Je weet nooit hoe dat eruit komt te zien. Ik zou het ook heel erg leuk vinden om nog eens een ander bedrijf te beginnen. Maar dan moet je wel echt een goed idee hebben. Misschien kan ik nog wel iets leuks verzinnen.”

En zijn lasergamebedrijf uitbreiden hoort natuurlijk ook tot een van de opties. Maar, de opleiding vraagt ook steeds meer tijd. ,,Als mijn studie straks teveel van mij vraagt, kan mijn broertje het misschien gaan overnemen. Dat zou leuk zijn.”

Lees ook: Luuk (11) is misschien wel de jongste koopman van Nederland: ‘Allerleukst is het contact met mensen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws