Nieuws Niet te kisten

Deze masseur treurt niet om crisis en mikt op biologische supermarkt

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: masseur Cornelis van Bemmel.

Robbert Daalder 24 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

,,Het klinkt misschien gek, maar de coronacrisis heeft mij eigenlijk juist rust bezorgd. En tegelijkertijd gaf het mij ook de tijd om na te denken wat ik als ondernemer precies wil.” Het zijn de woorden van Cornelis van Bemmel. De zelfstandige masseur beoefent zijn vak met liefde, maar voelt toch ook een sterk verlangen om als biologische winkelier bij te dragen aan een schonere wereld.

Lees ook: Oprichter dagbesteding panikeert niet en brengt familie weer bij elkaar

,,Vroeger was het mijn werk om verkeerslichten te programmeren en optimaliseren”, begint de ondernemer achter AAN Massagepraktijk uit Leidsche Rijn. ,,Totdat ik opeens een keer midden in de nacht wakker werd en tot de conclusie kwam dat ik masseur wilde worden. Kort daarna ben ik naar een open dag van de Holos Academie voor massagetherapie gegaan, daar begon ik in 2017, ruim een jaar later had ik mijn papiertje en sinds 2019 heb ik mijn eigen praktijk. Nee, tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van die carrièreswitch.”

Stijgende lijn AAN Massagepraktijk abrupt afgebroken

Met zo’n twintig tot dertig klanten per maand draait Van Bemmel naar tevredenheid. Steeds meer mensen weten de weg naar zijn praktijk te vinden en komen ook vaak weer terug. Hij had de stijgende lijn te pakken. Helaas brak deze half maart echter volledig af als gevolg van de coronamaatregelen. ,,Ik zag ‘m al aankomen. Mijn beroep bestaat voor 100 procent uit fysiek contact en dat wilde natuurlijk niemand meer. Wat dat met mij deed? Het gaf me dus rust. Ik vond het eigenlijk niet erg om even niet te hoeven masseren.”

"Deze crisis heeft me aan het denken gezet. Wat vind ik nu echt belangrijk?"

Cornelis van Bemmel, AAN Massagepraktijk

,,Dat komt omdat dit werk een behoorlijke fysieke inspanning van mij vraagt. En ik realiseer me dat ik ontzettend kwetsbaar ben. Ik hoef maar tegen een blessure aan te lopen en ik kan mijn klanten niet meer helpen. Deze crisis heeft me aan het denken gezet. Wat vind ik nu echt belangrijk?”

Van Bemmel bereid om praktijk op te zeggen

Van Bemmel is tot de conclusie gekomen dat hij graag wilt bijdragen aan een betere wereld. Hoewel hij zichzelf niet als een échte ondernemer ziet, bewijst zijn drang naar het openen van een biologische supermarkt toch echt het tegendeel. Hij is er zelfs toe bereid om zijn praktijk daarvoor op te zeggen.

Lees ook: Streep door Stadswandelingen Utrecht zorgt voor nieuw kleurboek op de markt

Gesprek over franchisemogelijkheden al gehad

,,Ik ben al in gesprek geweest met Ekoplaza om te kijken of ik franchisenemer kan worden. Wat ik eerlijk gezegd niet wist, is dat er behoorlijk wat eigen vermogen nodig is om voor een lening bij de bank in aanmerking te komen. Om die reden denk ik nu na over crowdfunding. Ook heb ik een online platform opgericht om te kunnen onderzoeken of er voldoende draagkracht is voor zo’n winkel in deze omgeving.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.