Nieuws Arbeidsmarkt

Steeds meer banen op de tocht in winkels de Bijenkorf, Mediamarkt en H&M

Banen schrappen en flexwerkers naar huis sturen. Steeds meer winkelketens grijpen in hun personeelsbestand in om de coronacrisis het hoofd te bieden, ook op de winkelvloer.

Herman Stil (AD) 7 augustus 2020

Bijenkorf banen winkels corona personeel

Foto Hollandse Hoogte / ANP

De Bijenkorf is, net als andere winkels, fors getroffen door de coronacrisis. Het concern sloot als een van de eerste ketens zijn winkels - op 18 maart - en heropende eind april pas weer. Er verdwijnen banen op het hoofdkantoor, in de winkels zullen 190 banen vervallen.

In de zeven vestigingen gebeurt dat zonder gedwongen ontslagen en treft de ingreep vooral flexwerkers en tijdelijke contracten. In totaal werken bij de Bijenkorf, met in ons land twaalf vestigingen, 2200 mensen.

"De klant kiest versneld voor online winkelen, zowel in Nederland als in onze omringende landen."

Giovanni Colauto, directeur de Bijenkorf

,,De economische verwachtingen zijn niet rooskleurig," aldus directeur Giovanni Colauto van de Bijenkorf. ,,Wij moeten onze kosten reduceren en het aantal arbeidsplaatsen verminderen. Dat is pijnlijk voor de mensen die het betreft omdat het extra onzekerheid betekent in deze toch al moeilijke tijd. Het spijt mij dan ook dat ik hen dit slechte nieuws moet brengen."

Bijenkorf: reorganisatie en verhuizing

Vorig jaar al reorganiseerde de Bijenkorf, sinds 2010 eigendom van het Britse Selfridges, het hoofdkantoor en verhuisde het van het Atlasgebouw naar De Oliphant, even verderop. Daarbij verdwenen toen zo'n zestig banen.

Verder zal binnen de organisatie worden geschoven om de focus meer op online verkopen te leggen. De Bijenkorf wil extra investeren in zijn webwinkels. ,,Het is noodzakelijk om actie te ondernemen vanwege de veranderingen die nu plaatsvinden," zegt Colauto. ,,De klant kiest versneld voor online winkelen, zowel in Nederland als in onze omringende landen. Hierop moeten wij adequaat inspelen."

Lees ook: Roland Heerkens (71) opent in coronatijd tientallen sportwinkels: ‘Iedereen vraagt wat ons bezielt’

3500 banen weg bij Mediamarkt

De Bijenkorf is dan ook lang niet de enige retailer die saneert. Zo werkt Schiphol volgens FNV aan een ingreep in de winkels die de luchthaven 'achter de douane' uitbaat. Gisteren maakte het moederbedrijf van MediaMarkt bekend in Europa 3500 banen weg te gummen.

Het Deense Bestseller (onder meer Vero Moda en Jack & Jones) streepte vorige maand 750 van de 4400 Europese banen weg. H&M kondigde al aan mogelijk tienduizenden arbeidsplaatsen wereldwijd te schrappen.

De omzetten bij modewinkels zijn sinds de corona-uitbraak bijna dertig procent gedaald, bij schoenenwinkels een kwart. Ook drogisterijen en parfumerieën zetten veel minder om.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.