Nieuws Arbeidsmarkt

Werken onder niveau: een derde werkzoekenden is ertoe bereid

Ruim een derde van de werkzoekende Nederlanders is bereid een baan te accepteren waarvoor men overgekwalificeerd is. Dat blijkt uit onderzoek van banensite Indeed onder bijna duizend werkenden en werkzoekenden. Bovendien: ruim een kwart is bereid zich te laten omscholen om zo een vitaal beroep te kunnen uitoefenen.

Van onze redactie 3 augustus 2020

Persoon onder niveau werkzoekenden

35 procent van de Nederlandse werkzoekenden geeft volgens Indeed aan best een functie te willen bekleden onder zijn of haar niveau. Dat percentage is ten opzichte van de maand mei bovendien met zeven procent gestegen. Toen bleek nog slechts 28 procent daartoe bereid.

Concessies doen met betrekking tot salaris is iets waar minder mensen voor open staan. Slechts zestien procent van de kandidaten is bereid met minder salaris genoegen te nemen als dat betekent dat ze aan de slag kunnen in een nieuwe baan.

Lees ook: Onderzoeksbureau: zo overleeft retail de aanstaande recessie

Terughoudend in acceptatie van lagere verloning

,,Het is niet meer dan logisch dat werkzoekenden vooralsnog terughoudend zijn in het accepteren van een lagere verloning", vertelt Arjan Vissers van Indeed Benelux. ,,Men ziet daar de noodzaak nog niet van in. De maatregelen van de overheid streven nog steeds naar het behoud van zoveel mogelijk banen en we zien dat steeds meer sectoren weer langzaam op zoek zijn naar werknemers.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen verschuivingen in de arbeidsmarkt waarnemen en hun baankansen daarop afstemmen. Maar liefst 43 procent meent dat er door de hele maatschappij op permanente basis meer waarde toegekend gaat worden aan vitale beroepen.

Interesse in vitale beroepen neemt flink toe

Vissers noemt nog een tweede interessant gegeven: ,,Ruim een kwart, 26 procent, is bereid zich te laten omscholen om zo een vitaal beroep te kunnen uitoefenen. We kunnen hiervoor zeker wijzen naar de krappe arbeidsmarkt als oorzaak, maar deze beroepen hebben zich ook bewezen als noodzakelijk en van grote toegevoegde waarde. Iets concreets kunnen toevoegen aan de maatschappij is voor veel werkenden ook wat waard.”

Lees ook: Ondanks toename werkloosheid toch ook personeelstekort

Ook verwacht de Nederlandse beroepsbevolking permanente verschuivingen als het gaat om hoe werk is ingericht. Ruim een derde (33 procent) is van mening dat de manier waarop we werk benaderen en vormgeven nu voor altijd veranderd is.

Toegekend belang aan werk voor altijd veranderd

Specifiek gaat het hierbij om zaken als de standaard werkweek, vol- en deeltijd, productiviteit, thuiswerken en vrije dagen. Tot slot is 31 procent van de respondenten ervan overtuigd dat het belang dat we aan werk toekennen voor altijd veranderd is.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.