PersoneelArbeidsmarkt

Ondanks toename werkloosheid toch ook personeelstekort

 
Personeel bij het UWV, foto ter illustratie. Bron: ANP
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Van april tot juni is het aantal werklozen in recordtempo gestegen van 131.000 naar 404.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch hebben werkgevers in bepaalde sectoren nog steeds moeite met het vinden van voldoende personeel.

Lees verder onder de advertentie

Met 404.000 werklozen in juni was 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat betekent dat het percentage werklozen in één maand van 3,6 procent in mei naar 4,3 in juni ging. Een vergelijkbare stijging deed zich voor tijdens de financiële crisis in 2008, maar toen duurde dat zeven maanden.

Personeelstekort onder meer in machine-industrie

Over het algemeen hadden sectoren als de industrie, bouw en logistiek ook minder last van personeelstekorten in het eerste kwartaal van 2020. Toch zijn er kleinere sectoren waar het personeelstekort structureel is, zo concludeert ABN Amro op basis van cijfers van het cbs. Specifieke sectoren als 'overige machine-industrie', 'keramische bouwproductenindustrie' en 'niet-gespecialiseerde groothandels' merkten niet of nauwelijks een verbetering. Binnen de machine-industrie werd het personeelstekort zelfs erger aan het begin van 2020.

Lees ook: Snel personeel nodig? Subway werft medewerkers met emoji's

Lees verder onder de advertentie

ABN Amro geeft vijf opties om personeelstekorten goed op te lossen, waarvan drie interessant zijn voor bedrijven zelf. Het gaat dan om de inzet van technologie, deeltijdpersoneel langer laten werken, of het verminderen van de 'mismatch' tussen vraag en antwoord op de arbeidsmarkt. De mogelijkheid om arbeidsmigranten aan te nemen komt ook aan bod, maar is minder reëel nu veel migranten door corona vertrokken zijn en door eventuele quarantaineregels ook niet snel terugkomen.

Technologie, digitalisering en thuiswerken

Het inzetten van technologie en digitalisering heeft in deze tijd van thuiswerken een impuls gekregen. Veel bedrijven merkten dat hierdoor de productiviteit toenam. Dit is een hoopvol bericht, te meer omdat een meerderheid van de bedrijven aangeeft ook na de coronacrisis door te gaan met thuiswerken.

Minder deeltijdwerkers

Personeel meer uren laten werken was altijd een uitdaging, mede doordat er in bepaalde sectoren veel zzp'ers actief zijn. Volgens ABN Amro biedt de coronacrisis hierin kansen, omdat juist meer mensen nu kiezen voor een baan in loondienst.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Meerderheid bedrijven verwacht binnen een jaar herstel coronacrisis

Personeel omscholen om 'mismatch' te verminderen

Om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten, is het een optie om personeel uit andere beroepsgroepen te laten omscholen. Hiervoor zijn sectorfondsen beschikbaar, al blijken die niet altijd gemakkelijk inzetbaar voor omscholing. Wel zou het volgens ABN Amro helpen als werkgevers meer naar competenties van sollicitanten kijken, in plaats van naar hun profiel.